Srijeda, 17 Avgusta, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaDa li plastika i najloni STVARNO štite biljke od izmrzavanja?

Da li plastika i najloni STVARNO štite biljke od izmrzavanja?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Odmah ćemo odgovoriti na to pitanje. Upotreba plastike bez dodatnog oblika zaštite nije rešenje i može učiniti više štete nego koristi. Poljoprivredni stručnjaci i profesionalni baštovani predlažu pristup iz nekoliko uglova kako bi se biljke zaštitile od izmrzavanja. U nastavku možete saznati koje su to tehnike.

Iskusni baštovani koriste nekoliko tehnika kako bi u najhladnijem periodu zaštitili biljke u svojim baštama. Neke možda znate, a neke će vam dobro doći baš u ovo vrijeme.

Voda i malč

Kako vlažna zemlja bolje zadržava toplotu od suve, preporuka je da se biljke zaliju ujutro ali izbegavajte da se voda nađe na lišću ili će da smrzne. Nakon zalivanja, raširite debeli sloj malča preko zemlje oko biljke, najmanje 5-6 cm. To će pomoći da se zemlja izoluje i da se zaštiti korijen od izmrzavanja. Voda i malč mogu da budu sve što je potrebno za veće, teže biljke.

Prekrivači

Mnoge nježne trajnice u baštama zahtijevaju dodatnu pomoć kada nastupi mraz. Biljke možete pokriti raznim vrstama pokrivača ali se najčešće preporuke agril folija. Ona je termički obrađena i predstavlja kvalitetnu toplotnu barijeru, a može da posluži i kao zaštita od insekata i ptica.

Zaštita od hladnog vjetra

Pojedini baštovani prave barijere od hladnog vjetra oko biljaka, posebno oko ruža, uz pomoć žice za ograđivanje kokošinjca. Prvo se pobodu drveni stubići u zemlju oko biljke i oni moraju biti viši od biljke. Žica od kokošinjca se obomota u dva reda, poveže, a između se napuni osušenim lišćem. Kako drveni stubići vire iznad žice, preko biljke se stavi prekrivač i poveže se za stubiće. Na taj način prekrivač takođe štiti biljku ali je ne dodiruje jer su kočići iznad njene visine.

Oštećenja od mraza

Uprkos najboljim namjerama, uvijek može doći do oštećenja od mraza. U tom slušaju je važno da se oduprete iskušenju da vodom operete led sa lišća već pustite da se sam otopi.

Koristite makaze za orezivanje kako biste uklonili oštećeno lišće i oštećene zelene stabljike, ali nemojte još da dirate drvenaste biljke. Pričekajte proljeće kako biste izrezali oštećene drvenaste dijelove do zelenog, neoštećenog dijela.

Pročitajte: Kako pomoći biljkama da spremne dočekaju zimu?
POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

Rana proizvodnja paradajza

3 trika koja će vam olakšati kupovinu paradajza

Paradajz je omiljeno povrće na ljetnoj trpezi. Salata od paradajza sa crnim lukom, čuvena grčka salata, sok od paradajza, sos od paradajza samo su...