Srijeda, 17 Avgusta, 2022
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetKako pomoći biljkama da spremne dočekaju zimu?

Kako pomoći biljkama da spremne dočekaju zimu?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Većina biljaka ne podnosi zimu. Rani mrazevi mogu da nanesu ozbiljno oštećenje biljkama, a neke i da ubije. Zato je važno ojačati biljke i na taj način im pomoći da budu otpornije na hladnoću.

Šta je potrebno uraditi?

Rješenje je vrlo jednostavno. Potrebno je da kupite đubrivo sa velikim udjelom kalijuma. Da bi se biljke na vrijeme prilagodile zimskim uslovima, neophodno je da počnete na jesen da im dajete ovu vrstu prihrane.

Pročitajte: Kako zaštititi šljivu od mraza?

Zašto baš kalijum ojačava biljke za zimu?

Razlog je vrlo jednostavan: kalijum se skuplja u vakuolama i povećava udio soli u ćelijskim sokovima. Povećana koncentracija soli čini biljku manje osjetljivom na mraz i smanjuje se tačka smrzavanja. Ali to nije sve.

Istovremeno se povećava pritisak soka u korijenu. Kao rezultat, poboljšava se razmjena gasova i transport vode. Poboljšana je i funkcija takozvanog otvora na lišću. Kao rezultat, više vode isparava i više ugljen dioksida može prodreti u tkivo biljke za potrebe fotosinteze.

Međutim, ne treba đubriti sve biljke sa ovakvim đubrivom. Sa njim se đubre isključivo biljke koje su sklone izmrzavanju.

Pročitajte: Ovo povrće će biti ukusnije poslije djelovanja mraza

Ostale biljke možete zaštiti od mraza i na taj način im pomoći da prezime. Na primjer, možete iskoristiti stari kišobran kao zaštitu za biljke od hladnoće. Takođe, postoje razne vrste gotovih zaštita.

Đubrivo sa velikim udjelom kalijuma možete da koristite i za travnjak. Starije biljke će posebno biti zahvalne za ovu vrstu đubrenja jer one prirodno nemaju toliko kalijuma kao mlade biljke. Zato je vrlo važno da starijim biljkama osigurate dovoljno kalijuma.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

Rana proizvodnja paradajza

3 trika koja će vam olakšati kupovinu paradajza

Paradajz je omiljeno povrće na ljetnoj trpezi. Salata od paradajza sa crnim lukom, čuvena grčka salata, sok od paradajza, sos od paradajza samo su...