Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoDa li pčele razlikuju boje i kako obojiti košnice?

Da li pčele razlikuju boje i kako obojiti košnice?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako obojiti košnice – Košnice obojene u vesele boje sve su prisutnije u našim pčelinjacima, ali mnogi ne znaju da pčele razlikuju boje ali ne na isti način kao i čovjek.

pčelarska oprema

Naime, pčele raspoznaju samo tri boje i to bijelu, žutu i plavu, pa ovako obojene košnice pomažu pčelama da se lakše orjentišu i vrate u svoje društvo.

Crvena, koliko god atraktivno izgledala čovjeku, pčelama ništa ne znači jer je one doživljavaju kao crnu, isto kao i tamno zelenu, dok ostale boje u zavisnosti od intenziteta nijansi vide crno-bijelom spektru.

Pročitajte: Kojim tipom košnice da pčelarimo?

Prilikom odabira boje veoma je važno voditi računa da ne budu štetne za same pčele, a obojiti isključivo spoljašnost košnice dok unutrašnjost i okvire nikako ne bojiti, već ih ostaviti takva kakva jeste. Osim toga, košnice se mogu obojiti higijenskim materijalima koji će zaštiti samo zdravlje društva. Najbolja i najsigurnija boja za košnice je spoljna boja na bazi vode, ili potopiti košnica u parafin ili u vosak. Vosak koji se upije u drvo i dugo štiti košnicu od vremenskih uticaja i čini je vrlo atraktivnom. Prilikom bojenja košnice imajte u vidu da treba ostaviti vremena da boja dobro upije u drvo kako bi bila potpuno bezopasna za pčele.

pčelarska oprema bosna i hercegovina

Prema savjetu iskusnih pčelara sve košnice mogu biti ofarbane u istu boju ali iznad leta treba markirati određenu pčelama vidljivu boju u formi kružića ili linije. Bilo da su košnice ofarbane ili samo markiramo pčelama prepoznatljivim bojama neophodno je da budu naizmenično postavljene po pitanju redosleda bijela-žuta-plava radi što bolje orjentacije pčela.

I u prirodi ima tako mnogo boja i oblika u okruženju košnica kao što su izgled terena, drveće i žbunje koje pomažu pčelama da se orijentišu i sa paše vrate precizno u svoju društvo bez naleta u tuđe košnice.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI