Ponedjeljak, 26 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaDA LI JE SLANINA ZDRAVA?

DA LI JE SLANINA ZDRAVA?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Često čujemo da slanina nije zdrava i da je treba što manje jesti, ali da li je to zapravo tačno? Naime, ona je puna proteina i vitamina, a nema mnogo ugljenih hidrata.

Jedina je hrana koja je slana i slatka u isto vrijeme. Osim toga, ukusna je. Slanina je slano-slatki užitak u kome su ova dva ukusa racionalno raspoređena. To je hrana koja spaja suprotnosti. Uopšte ne sadrži ugljene hidrate.

Suprotno popularnom vjerovanju, masti nisu ono što nas čini debelim, nego ugljeni hidrati.
Nauka potvrđuje da možete izgubiti težinu uz pomoć dijete sa malo ugljenih hidrata.

Mnogi ljudi misle da nam ugljeni hidrati daju energiju, ali to nije tačno.

Čak su i naši preci svoju energiju dopunjavali mastima. Masti su mnogo efikasnije u održavanju energije. Slanina je vrhunsko oružje za mamurluk.

Pročitajte: BARENA SLANINA IZ TEGLE – Da li ste probali ovaj neobičan recept?

Ništa ne liječi mamurluk kao masna slanina i šolja kafe

To je univerzalna istina. Nema boljeg lijeka za mamurluk od slanine i čizburgera, ili njihove kombinacije.

Smanjuje glad

Bogata je zasićenim mastima, što znači da ćete duže biti sitiji nego da ste jeli ugljene hidrate. Ako ste gladni, slobodno jedite slaninu i izdržaćete od doručka do ručka ili ručka do večere. U stvari, između svih obroka. Ponekad je život bolji kada je malo hrskav. Činjenica je da u životu nije sve glatko, a slanina dokazuje da je tako bolje.

Ima li išta bolje od buđenja uz miris pržene slanine?

Bez obzira kakva je noć iza vas i kakav dan pred vama, jutarnji miris slanine sigurno će vam podići raspoloženje. Puna je vitamina. Slanina je puna esencijalnih vitamina B, koji su nam potrebni za održavanje našeg imunološkog sistema.

Sadrži 65 odsto preporučenog dnevnog unosa tiamina, 47 odsto niacina, 38 odsto vitamina B12 i 36 odsto cinka. Zaboravite multivitamine i okrenite se slanini. Ne treba da se plašite da ćete se udebljati.

Dobro je s vremena na vrijeme zabrljati, posebno ako to radite sa slaninom.

Pročitajte: Domaće dimljene kobasice – Recept, dimljenje i dozrijevanje

Jeli su je i naši preci

Paleo dijeta je najnoviji hit, ali datira još iz antičkih vremena. Tako su se hranili primitivni ljudi, prije nego što je prerađena hrana postala deo naše ishrane. Možete je jesti uz bilo koji obrok. Slanina za doručak? Može! Slanina za ručak? Može! Slanina za večeru? Može! Slanina uvijek zvuči dobro, bez obzira na doba dana.

Uvijek postoji način da uživate u slanini, uprkos svim ograničenjima. Bogata je proteinima. Proteini su ključni sastojak zdrave ishrane, a na sreću slanina je puna proteina.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI