Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiDa li je ovo kraj za pesticide? Patentiran usisivač za mehaničko uništavanje...

Da li je ovo kraj za pesticide? Patentiran usisivač za mehaničko uništavanje štetočina /VIDEO/

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Širom svijeta kompanije traže rješenja na polju mehaničkog suzbijanja štetočina, a zanimljiv je prijedlog iznio američki Coastal Tractor. Javnosti su predstavili svoj priključak nazvan Bug – Vac (usisivač buba) kojim mogu da se suzbiju štetočine u redovima između usjeva, ali i na samim biljkama.

Rad ovog uređaja zasniva se na ventilatorima velike snage koji pomoću vazduha usisava štetočine. Zatim ih uređaj baca prema gore kroz sistem rešetki koje ih mehanički uništavaju.

Pročitajte: Biljka koja je efikasna koliko i pesticidi

Ovaj alat koji proizovđači nazivaju napa, može da bude širok od 100 do 200 cm. Montira se na okvir, odnosno nosač, a zavisno od potreba, poljoprivrednik bira koliko mu je komada potrebno i koju će površinu da zahvati. Moguć je zahvat do pet metara u jednom prohodu traktora. Priključak je u tri tačke, a može da se kači na prednju ili zadnju hidrauliku traktora.

Takođe visina mašine može da se lako podešava pomoću hidraulike. Nape su izrađene od aluminijuma sa nerđajućim čelikom kako bi im se produžio vijek trajanja. Zamišljena je kao alat za upotrebu u ekološkom uzgoju, ali naravno, može da se koristi u konvencionalnom, piše farmer.pl.

Pročitajte: Organski pesticidi koje možete sami da napravite – Donosimo vam odlične i jednostavne recepte za izradu

Kako naglašava njegov proizvođač, u uzgoju jagoda uspjeli su da dostignu djelotvornost od čak 98% kada je u pitanju suzbijanje štetočina. Može da se koristi u ratarskim, ali i povrtarskim kulturama.

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI