Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiJareće meso zdravije od drugih vrsta

Jareće meso zdravije od drugih vrsta

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Često su u narodu znali reći da je „koza sirotinjska krava“, misleći pri tom na jednostavnost njenog uzgoja i na obilje proizvoda koje koza može dati svakom obiteljskom gospodarstvu. Uzgoj koze i njenih mladih zahtijeva vrlo malo ulaganja, a zauzvrat se dobije kvalitetno i zdravo jareće meso, mlijeko, sir.

Kozje i jareće meso je karakterističnog ukusa i povoljnog hemijskog sastava, te se preporučuje prvenstveno kod zdrave ishrane. Prema tabeli Istraživačkog instituta za zdravlje iz USDA jareće meso daleko odskače po svojim sastojcima od govedine, piletine, svinjetine, a njegov sastav značajno utiče na zdravlje čovjeka.

Po kalorijskoj vrijednosti na najnižem stepenu, takođe i sa holesterolom, preporučljivo je ljudima koji se bore s visokim krvnim pritiskom, srčanim bolesnicima, dijabetičarima, astmatičarima i svima koji imaju značajnih problema sa krvotokom i disajnim putevima. Priprema se kao pečenje, supa, kobasice, medaljoni, i na puno drugih načina. Kozje mlijeko i sir spadaju u delicije i neizostavan su dio svakog svečanog jelovnika.

Kod problema sa disajnim putevima, kao i kod organizama iscrpljenih dugom medikamentoznom terapijom ili hemoterapijom, preporučuje se konzumacija kozjeg mlijeka radi jačanja imuniteta.

U proizvodnji mesa koriste se različite mesnate pasmine poput burske koze te križanci domaće s plemenitim pasminama koza. Pri odgovarajućoj hranidbi postižu dnevni prirast iznad 200 grama, a indeks jarenja je visok i vrlo često po jarenju daju dvoje jaradi.

Pokretanje farme koza

Za pokretanje farme koza ne trebaju velike investicije. Potrebno je zemljište veličine između 300-500 m2, objekt-nadstrešnica do 100 m2, minimalno 30-tak koza za početak, jarac za rasplod. Treba im osigurati hranu i sijeno. Osim toga, koze mogu i same na pašu ukoliko u blizini postoje pašnjaci. Potrebna je prostorija za mužnju, te muzilica.

Cijela investicija ne zahtijeva visok iznos ulaganja, a uloženo se vraća višestruko. Ovo je odličan projekt za sva manja domaćinstva jer farmu od stotinjak koza jednostavno može održavati samo jedna porodica, bez dodatnog angažiranja drugih radnika. Za ozbiljnije bavljenje uzgojem koza, radi rentabilnosti, potrebno je imati oko stotinu koza, i minimalno dva jarca, kojima se jamči pokrivanje svih troškova i brzi povrat uloženog.

Autor: Nada Landeka

Izvor: hazud.hr

PROČITAJTE:

Ova vrsta kokoške ima crne kosti, organe i meso: Evo i zašto

Pile ili riba – Šta je zdravije?

Iskoristite praseća pluća za najukusniju, domaću paštetu

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI