Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoDa li je AŠLAMA samo jedan od naziva ili je ipak vrsta...

Da li je AŠLAMA samo jedan od naziva ili je ipak vrsta TREŠNJE

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Trešnja (lat. Prunus avium L.) je listopadna voćka koja pripada porodici Rosaceae, rodu Prunus koj u određenim krajevima Bosne zovu ašlama. Ali, iako se rijetko spominje, ašlama trešnja je ujedno i vrsta o kojoj vrijedi reći nešto više.

Do sada je neopisana u dostupnoj literaturi, ali ašlama trešnja je i jako poznata sorta ovih krajeva, posebno krajeva Bosne. Kao i mnoge spada u druge domaće sorte, skoro je potpuno nestala iz voćnjaka.

Ašlama trešnja može se naći samo kod starih voćara kod kojih je ostalo je poneko stablo, kako bi joj se produžio vijek i ne bi potpuno nestala.

Ašlama trešnja dozrijeva krajem maja. Sorta je dobrog kvaliteta zbog čega se koristi samo u svježem stanju.

Iskoristite trešnje na pravi način i uzmite najbolje od njih!

Osobine stabla ašlama trešnje

Karakteristična je srednja bujnost ove sorte, široka i gusta, piramidalno okruglasta krošnja.
Osnovne skeletne grane rastu pod oštrim uglovima grananja, ali stablo je lijepo obraslo s rodnim drvetom. Ašlama crvena spada među najbolje rodne sorte trešanja s obilnim rodom.

Plod ove sorte je krupan, izduženo srcolikog oblika, pri peteljci širok, prema zaobljenom vrhu se postepeno sužava. Udubljenje oko peteljke srednje široko i srednje duboko. Boja ploda je žućkasta s crvenom pokrivnom bojom, sočnog, slatkog ukusa i tanke pokožice. Ašlama trešnja ima meso koje je žućkastobijele boje, vrlo je meko i karakteristične je arome.

Ašlama trešnja ima crvene listove koji su e su krupni, eliptičnog oblika s tamnozelenim licem i naličjem. Rubovi lista su krupno nazubljeni i list po sebi na licu ima malo dlakavosti, dok je naličje jako maljavo. Odlikuje se oštrijim vrhom lista.

Ašlama trešnja je listopadno drvo, naraste od 15 do 32 m visoko, a obujam stabla iznosi do 1,5 m. Kora drveta je glatka. Listovi su joj jednostavni, ovalni, dugi od 7 do 14 cm, a 4–7 cm široki, mat zelene boje.

Izvor: www.rtl.hr

PROČITAJTE:

Trešnja: Zaštita tokom razvoja voćke i ploda

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI