Srijeda, 7 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneŽivinarstvoDa li boja žumanca ima veze sa kvalitetom jaja?

Da li boja žumanca ima veze sa kvalitetom jaja?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kokošija jaja mogu imati različitu veličinu i boju žumanca. Boja varira od svijetlo žute do tamnije gotovo narandžaste nijanse. Vjeruje se da boja žumanca govori o kvalitetu jaja i što je tamnije to je ukusnije i kvalitetnije.

Kako objašnjavaju stručnjaci, postoji čak 16 nijansi žute boje kojima se opisuje boja žumanca. Jedan od ključnih faktora za boju je hrana koju kokoške jedu, ali i kad i koliko se hrane.

Prema rezultatima studije objavljene 2022. godine kokošija hrana sa dodatkom karotenoidima, odnosno hrane koja ima organske pigmente žute i narandžaste kao što je šargarepa i kukuruz može značajno da utiče na boju žumanca. Naime, istraživači su proučavali dvije grupe kokošaka – jedna je hranjena samo osnovnom hranom odnosno žitaricama kao što je pšenica dok su drugoj grupi koka u hranu ubacivani dodaci na bazi karotenoida. Primjećeno je da je ova grupa kokošaka davala jaja koja su imala žumance tamne boje.

Pročitajte: Mlađe ili starije KOKOŠKE: Koje proizvode KVALITETNIJA JAJA?

Hranljiva vrijednost

Osim boje stručnjaci su upoređivali kvalitet i hranljivu vrijednost jaja sa različitom bojom žumanca i došli do prilično neočekivanog rezultata. Kalorijska i hranljiva vrijednost jajeta gotovo da se ne razliku kad je u pitanju boja žumanca.

Kako je pojasnio stručnjak za ishranu dr Fernando Sisneros boja žumanca je više povezana sa hranom koju jedu koke i nego sa kvalitetom samog jajeta.

– Hranljiva vrijednost jajeta je određena faktorima kao što je sadržaj proteina, aminokiselina, vitamina i minerala. Zdravije kokoške će imati više karotenoida u svom organizmu pa će i jaja biti tamno žute bije. To praktično znači da bi koke davale jaja sa što tamnijim žumancetom moraju da se kvalitetno hrane i što je još važnije da kokoška bude zdrava – objasnio je on.

Ovom tematikom bavila se i Dženin Flerti koja je zadužena za bezbijednost i kvalitet jaja na jednoj američkoj farmi. Ona ističe da je boja žumanca pokazatelj zdravlja kokošaka, njihove ishrane ali i načina na koji se gaje.

– Ukoliko se koke gaje u slobodnom uzgoju i jedu raznovrsnu sezonsku vegetaciju uz dodatak proteina i drugih hranljivih materija koje utiču na njihovo zdravlje davaće jaja sa tamnim žumancetom. Međutim, primjećeno je i da varijacije u boji zavise i od toga ne samo šta koke jedu već i koliko i kada. Boja žumanca može da varira sezonski i, recimo, preko ljeta kad kokoške jedu manje hrane zbog vrućine žumance najčešće bude svjetlije, dok zimi kad jedu više kako bi obezbijedile toplinu i zagrijale se žumance bude tamnije boje – rekla je ona.

Pročitajte: Jaja, meso ili oboje: Kako odabrati kokoške koje odgovaraju vašim potrebama!

Skala za boju

Jaja su nekad bila poprilično skupa i potrošači su očekivali da kad ga razbiju žumance bude što tamnije jer se to smatralo za znak kvaliteta. Međutim, kako su se kokoške uglavnom hranile pšenicom boja žumanca je bila svjetlija.

– Prema najnovijoj skali boje žumanceta koja je usvojena 2016. postoji čak 16 nijansi žute boje kojima se opisuje žumance. Iako većina potrošača želi jaja sa tamnijom bojom to ne znači da je takvo jaje bolje i zdravije već da su koke više jele hranu sa žuto-narandžastim pigmentom. Dakle, boja žumanca nema nikakve veze sa kvalitetom jaja koje je odličan izvor proteina i hranljivih materija tako da je manje važna boja žumanca – zaključio je američki stručnjak za ishranu dr Fernando Sisneros.

Kokošija jaja mogu da se razlikuju i po boji ljuske od bijelih do smeđih i tamno braon. Boja ljuske zavisi od rase kokošaka pa najčešće bijele kokoške nose bijela jaja, smeđe koke jaja iste boje dok crne kokoške najčešće nose jaja tamno smeđe boje. Naravno, uvijek postoje izuzeci od ovog pravila. Boja ljuske ni na koji način ne utiče na hranljivu vrijednost jajeta.

Jaje se sastoji od tri sloja bjelanceta čija je primarna uloga da zaštiti žumance, a mahom se sastoji od 86, 6 odsto vode i 11, 4 odsto proteina.

Žumance je najhranljiviji dio jajeta i sadrži 49,9 odsto vode, 16,7 odsto proteina, 36,6 odsto masti i 1,5 odsto pepela. Žuta boja potiče od prirodnog pigmenta ksantofila, a bogato je vitaminima A, V1, V2, V i E kao i brojnim mineralima.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI