Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneŽivinarstvoJaja, meso ili oboje: Kako odabrati kokoške koje odgovaraju vašim potrebama!

Jaja, meso ili oboje: Kako odabrati kokoške koje odgovaraju vašim potrebama!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kokoške su vrlo važan izvor hrane za ljude širom svijeta, i stoga postoji veliki broj različitih rasa kokošaka koje su razvijene kako bi se zadovoljile različite potrebe proizvodnje hrane. U osnovi, postoje tri glavna tipa kokošaka: kokoške kombinvanih sposobnosti, kokoške za jaja i kokoške za meso.

Prvi tip kokošaka, kokoške kombinovanih sposobnosti, predstavljaju rase koje su uzgajane za proizvodnju jaja i mesa. Ove kokoške su prilično svestrane i često se koriste u manjim domaćinstvima ili farmama. Među pasminama koje spadaju u ovaj tip su Plimutrok (Plymouth Rock), Delavare, Korniš, Rodajland, Njuhempšir, Saseks, Faverol, Orpington, Vijandot, Štajerka, Gološijanka i Domaća kokoš. Ove kokoške su dobre proizvođači jaja, ali takođe imaju meso koje se može koristiti za prehranu.

Drugi tip kokošaka, kokoške za jaja, predstavlja rase koje su specijalizirane za proizvodnju jaja. Ove kokoške su uglavnom uzgajane u velikim farmama zbog svoje visoke proizvodnje jaja. Među rase koje spadaju u ovaj tip su Talijanka, Američki leghorn i Minorka. Ove kokoške su vrlo dobre proizvođači jaja i mogu proizvesti do 300 jaja godišnje.

Treći tip kokošaka, kokoške za meso, predstavlja rase koje su specijalizirane za proizvodnju mesa. Ove kokoške su uglavnom uzgajane u velikim farmama, jer se koriste za industrijsku proizvodnju mesa. Među rasama koje spadaju u ovaj tip su Langšan, Kohinhina i Brama. Ove kokoške su vrlo velike i imaju meso koje je bogato proteinima.

Postoje i tipvi kokošaka koji spada u takozvanu ukrasnu živinu, a više o ukrasnoj živni pročitajte na linku

Uzgajanje kokošaka zavisi od brojnih faktora, uključujući veličinu domaćinstva, potrebe i preferencije. Bez obzira na to za koji tip se odlučite, važno je osigurati kvalitetnu prehranu i skrb za kokoške kako bi se osiguralo zdravlje i visok stupanj produktivnosti.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI