Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoCvijet i plod paradajza opada - koji su uzroci?

Cvijet i plod paradajza opada – koji su uzroci?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Previsoka temperatura, preniska temperatura, manjak vode, nedostatak svjetla – razlozi su koji dovode do opadanja cvijeta i ploda paradajza.

Paradajz mi je ogroman, ima cvijeta, ali nema ploda. Cvjetovi na pradajzu su mi opali. Ovo su samo neki od problema s oplodnjom paradajza s kojima se susreću povrtari ovih dana.

Paradajz je toploljubiva biljka, ali previsoke temperature koje su ga zadesile, posbeno nakon hladnijeg i kišovitog kraja maja i početka juna, ne idu na ruku oplodnji. Osim toga, naglo zatopljenje bilo je preveliki stres za ovu biljku.

Naime, optimalna dnevna temperatura za rast i razvoj ploda je 20-25°C. Visoke temperature, pogotovo kad su praćene niskom relativnom vlažnošću zraka, sprječavaju zametanje ploda i često su uzrok otpadanja cvjetova. Kada temperature dostignu više od 35°C, rast biljke i zametanje plodova u potpunosti prestaju. Sitnije sorte su otpornije na ovu pojavu dok se kod sorti koje dolaze iz hladnijih dijelova svijeta odbacivanje ploda može dogoditi već kod temperatura višim od 30°C.

Iako paradajz ne treba toliko vode kao, primjerice paprika, krastavci ili tikvice, predugo razdoblje suše dovest će do opadanja cvijeta. Dakle, u fazi cvjetanja potrebno je redovito zalijevanje, barem svakih nekoliko dana, a vlagu će pomoći zadržati malčiranje oko biljki. Važno je zalijevati uz samo stabljiku, a na po lišću.

S druge strane, manje svjetla također može uzrokovati opadanje plodova. Paradajz zahtijeva od šest do osam sati sunca kako bi mogao cvjetati, a onda i dati plod. Zato je važno saditi ih na sunčana mjesta u vrtu.

Osim što je logično da niske dnevne temperature koje niti ne očekujemo u ovom dobu godine mogu dovesti do odbacivanja cvijeta, problem su i noćne temperature. Naime, ako su noćne temperature niže od 10°C, također mogu uzrokovati lošiju oplodnju. Problem je još više izražen ako su dnevne temperature 30 i više stupnjeva, a noćne ispod 10°C.

Dakle, jedino na što možete uticati je smanjiti stres biljke pravilnom prihranom te joj redovno dati dovoljno vode. Na temperaturu možete eventualno uticati tako što ćete zasjeniti gredicu paradajza.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI