Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoČuvanje plodova jagoda i njihovo skladištenje

Čuvanje plodova jagoda i njihovo skladištenje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Čuvanje plodova jagoda je najspecifičnije jer su njeni plodovi najosjetiljiviji od svih voćnih vrsta.

Obična skladišta (vazdušno strujanje) nisu prikladana za čuvanje jagoe, jer se u njima ne može postići podesna temperatura, a u takvim uslovima plodovi se održe samo jedan dan.

U hladnjačama, na temperaturi od 0,5 ºC do 0 ºC i relativnoj vlažnosti 85 do 90%, sorte čvrstog mesa mogu se održati 14-20 dana, a sorte mekih plodova 7 – 10 dana. Plodove za potrošnju u svježem stanju ne bi trebalo čuvati više od 2 – 3 dana, a za preradu oko 6 dana.

Pročitajte: Berba, upotreba i čuvanje plodova jagode

Prije skladištenja plodove treba držati 15-18 sati u komori na temperaturi 6 ºC do 8 ºC i relativnoj vlažnosti vazduha 80-85 % pa ih onda iznijeti iz hladnjače. Ako bi se iznijeli bez prethodnog zagrijavanja, došlo bi do orošavanja na površini ploda i do brzog kvarenja.

Čuvanje plodova jagoda smrzavanje

Osim ovih načina plodovi jagode se mogu čuvati i smrznuti. Plodovi u sudovima od stakla, limenkama, kartonskim kutijama s voštanom prevlakom ili u buradima unose se u prostoriju gdje vlada temperatura – 23 ºC di 28 ºC. Brzo smrzavanje plodova u kartonskim kutijama iznosi nekoliko časova, u durugim manjim sudovima 24-30 časova, a u buradima 5 dana. Srmznuti plodovi se čuvaju na temperaturi oko 18 ºC i mogu se držati godinu dana i više dana. Plodove koji se pdvrgavaju brzom smrzavaju treba prethodno tretirati šećernim sirupom, a mogu se smrzavati i bez ikakvog tretiranja (bez šećera).

Prije upotrebe smrznute plodove teba posepeno zagrijavati u frižideru oko 6-8 časova, ili ispirati hladnom vodom oko 40 minuta, ili odmrzavati specijalnom elktronskom mašinom (svega 2 minuta)

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI