Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoČuvajmo pčele - Evo koji je njihov značaj u voćarskoj proizvodnji

Čuvajmo pčele – Evo koji je njihov značaj u voćarskoj proizvodnji

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Značaj pčela u voćarskoj proizvodnji, je nemjerljiv. Za redovan rod voća, dobru krupnoću, oblik i boju ploda ogroman uticaj imaju pčele i njihovo prisustvo tokom cvjetanja voćaka.

Svaki cvijet je specifične boje, veličine, oblika, građe, mirisa, a sve je u cilju da se privuče insekat koji će izvršiti oprašivanje cvijeta. U proizvodnji u voćarstvu, izuzev oraha i lijeske gdje je oprašivanje vjetrom, oprašivanje je insektima, skoro isključivo pčelama. Posjeta pčele cvijetu je u cilju uzimanja nektara i cvjetnog praha, potrebnog za život i razmnožavanje pčelinjeg društva, a uzgredni posao, koji je voćarima prioritetan, je oprašivanje nanošenjem polena na žig tučka, što rezultira oplodnjom i stvaranjem ploda, kao krajnjeg cilja u proizvodnji u voćarstvu.

Naučno je dokazano da oprašivanjem smješom cvjetnog praha, cvjetni prah od više sorti u okviru iste voćne vrste, što najmasovnije obezbjeđuju pčele u prirodi, dobijaju se veći prinosi, krupniji, kvalitetniji i bolje obojeni plodovi.

Da bi pčela dala što veći efekat u vrijeme cvjetanja potrebno je da je što bliža cvjetovima. Smatra se da je najveći efekat kada je udaljenost pčele od paše do 2 km, a da je dosta slab ukoliko je udaljena 4 i više kilometara kada ostvaruje manji broj letova i posjeti manje cvjetova. Brzina leta pčele je 35-45 km/čas po tihom vremenu, odnosno 14-28 km/čas po vjetrovitom vremenu. Ako je u vreme cvatanje toplije, sunčanije i bez vjetra, može zadovoljiti manji broj košnica. Ukoliko je vjetrovitije i hladnije, broj košnica treba povećati.

Košnice treba rasporediti po cijelom voćnjaku. Raspoređuju se u vrijeme cvjetanja, a najbolje je da se unose se u voćnjak kada je otvoreno 10-15% cvetova. Ranije ih ne treba unositi, kako se pčele ne bi orijentisale na cvjetove korova i drugih biljaka koje cvjetaju.

Zbog toga je najpoželjnije da se pčelinja društva rasporede u samom voćnjaku u vrijeme cvjetanja. Smatra se da je u punom cvijetu voćaka potrebno za potpuno oprašivanje obezbjediti 2-3 pčelinja društva po hektaru površine.

Vrijednost pčele kao oprašivača posebno je značajna kada se dešava eksplozivno cvjetanje. Pored dobijanja većih prinosa voća plodovi su ljepšeg izgleda, pravilnijeg oblika, transportabilniji su, duže traju, sadrže više šećera, vitamina, mikroelemenata, bjelančevina, mineralnih materija, postižu bolju cijenu na tržištu i dr. Prinos nekih voćnih vrsta sa oprašivanjem pčela može se povećati za nekoliko puta.

Autor: Milena Zafirović, dipl. inž.

Izvor: psss.rs

PROČITAJTE:

Čime i kada prihranjivati pčele?

Pčele nestaju, naučnici zabrinuti

Šta uraditi ako su vam uginule pčele

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI