Utorak, 28 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoČime i kada prihranjivati pčele?

Čime i kada prihranjivati pčele?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mnogi pčelari imaju dilemu – da li prihranjivati pčele ili ne, i, ako ih prihranjuju, čime to da čine i kada?

Iskustva su podijeljena, a mišljenja različita, pa se sa sigurnošću ne može dati pravi odgovor na ova pitanja, ali bi ovom problemu trebalo pokloniti određenu pažnju.

Kada bi sve bilo idealno, med koji pčele proizvedu tokom godine trebalo bi ostaviti i za njihovo prezimljavanje i proljetni razvoj. Ako se pčelarstvom bavimo iz ekonomskih razloga, veći dio meda se vrca, dok ostali dio ostavljamo pčelama. Zato je važno da taj dio koji uzme za sebe, pčelar nadoknadi pčelama nekom zamjenom.

Kod nas je to najčešće šećerni sirup. Njegovo spravljanje je veoma jednostavno – u toploj (ne vreloj) vodi rastopi se 1 kg šećera na 1 l vode, sačeka da se ohladi (mada može i mlak) i sipa se u hranilice.

Sa ovog aspekta, imajući u vidu cijenu meda, prihranjivanje je sasvim opravdano. Sa aspekta pčela baš i nije. Istraživanja su pokazala da se pčele dosta potroše prerađivanjem šečernog sirupa i da su društva hranjena isključivo sirupom u proljetnom razvoju dosta slabo napredovala i imala manji broj zimskih pčela za razliku od društava koja su imala dovoljno meda iz prirode. To govori u prilog tvrdnji da pčele treba prihranjivati samo i isključivo medom dobijenom na paši.

Ako želimo da nekako pomirimo ova dva principa, da i pčelarima i pčelama bude dobro, predlog je da se ni u kom slučaju sav med iz prirode koji pčele naprave ne vrca, već da se ostavi onoliko koliko je potrebno za zazimljavanje pčela. Te količine su različite i zavise od načina pčelarenja i tipa košnica. Za društva u LR košnici minimum bi bio 16 kg meda, a za društva u DB košnici najmanja prihvatljiva količina za dobro prezimljavanje ne bi smjela da bude manja od 20 kg.

U proljeće, kad želimo da pospješimo razvoj pčelinjih društava, trebalo bi pribjeći prihranjivanju koristeći šećerni sirup ili pogače. Ovim postupkom se podstiče matica da pojačano leže. Prihranjivanje se preporučuje i u slučajevima kad nema paše i postavlja se pitanje opstanka društva.

Autor: dipl. Ing. Svetislav Marković

Izvor: zdravasrbija.com

PROČITAJTE:

Šta uraditi ako su vam uginule pčele

Kako tokom zime provjeriti da li je u košnici sve u redu, a pri tome ne uznemiriti pčele

Šta zaista pčele rade tokom zime?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI