Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoCRNI LUK: Kakvo je zemljište potrebno za visok prinos?

CRNI LUK: Kakvo je zemljište potrebno za visok prinos?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Razvoj korijenovog sistema kod luka (crni luk) zavisi od veličine lukovice i tipa zemljišta. Kod krupnih lukovica, na lakšim tipovima zemljišta, korijen se rasprostire u dubinu i do 30-40 cm i širinu do 40 cm. Međutim, osnovna masa najaktivnijeg dijela korijena je plitko u sloju od 5-20 cm, zbog čega zemljište mora biti plodno, posebno pri proizvodnji direktno iz sjemena.

Crni luk najbolje uspijeva na strukturnim, srednje lakim ili srednje teškim zemljištima

Prinos na izrazito lakim zemljištima limitiran je nedostatkom hraniva. Teška zemljišta, posebo sa visokim nivoom podzemne vode, ne odgovaraju za uzgoj luka jer negativno djeluju na rast i kvalitet lukovice.

Crni luk uspijeva na zemljištima neutralne reakcije pH 6,8-7,5, a ne podnosi kiselu reakciju zemljišta.

Za proizvodnju crnog luka, posebno direktno iz sjemena, treba birati zemljište prisojnim (južnim) položajem. Ovakvo zemljište rano u proljeće brže se zagrije i omogući ranu sjetvu.

Treba ga proizvoditi na ravnom terenu ili na blagim uzvišicama, gdje je najbolje strujanje vazduha, a samim tim smanjuje mogućnost širenja plamenjače. Zato su to, za crni luk nepovoljni tereni sa depresijama, u kojima se duže zadržava voda, a veća je relativna vlažnost zemljišta.

Izvor: AgroSavjet

Pročitajte još:

Proljetna sadnja crnog luka – Iz čega proizvesti?

ZAŠTO BACATE KORU OD LUKA JESTE LI ZNALI OVO?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI