Subota, 22 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneRatarstvoRana sjetva kukuruza – za i protiv

Rana sjetva kukuruza – za i protiv

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Rana sjetva zavisi od više činilaca. Što se tiče temperature donja granica za klijanje kukuruza je oko 8 stepeni, a dobri uslovi za klijanje su između 10 i 12 stepeni.

Važan faktor je i vlažnost zemljišta jer, da bi sjeme počelo da klija, potrebno je da upije 40 do 45 % od svoje mase. Bitan uticaj na zagrijavaje zemljišta koje pozitivno utiče na klijanje ima i struktura i tip zemljišta kao i sam položaj parcele.

ZA KOLIKO DANA NIČE SJEME:

Optimalan period za nicanje kukuruza od sjetve je 10 dana. Nicanje od 10 do 15 dana ne pravi veće štete ali ako taj period traje duže od 15 dana dolazi do smanjenja sklopa biljaka.

Promjenom klimatskih uslova iz godine u godinu a pogotovu ove zime, sa malo padavina i višim temperaturama, stekli su se uslovi da se pojedine agrotehničke operacije (zatvaranje brazde, unošenje mineralnih đubriva i materijala za popravku zemlišta) obave ranije. Samim tim i pitanje vremena sjetve dolazi na dnevni red.

Prednosti rane sjetve  ako su se stekli povoljni uslovi spoljašnje sredine u vrijeme sjetve su u razvijanju dubljeg korijenovog sistema, višem stepenu tolerancije na sušu u vrijeme oplodnje, većem sadržaju hlorofila u listovima, većem prinosu i nižoj vlazi zrna u žetvi.

Rana sjetva kukuruza povlači i određene rizike koji su vezani za klimatske uslove koji mogu da nastupe posle sjetve. Ovde se prije svega misli na niske temperature od oko 0 stepeni. Pogotovu ako su  praćene sa većom količinom padavina (kiša ili snijeg). Kritični period za posijani kukuruz je ako ovakvi uslovi nastupe dva do tri dana pošto je sjeme počelo da klija pa može doći do uništenja klice i neminovnog presijavanja parcele.

Preporuka poljoprivrednim proizvođačima je da isprobaju sjetvu u različitim rokovima. Početi od kraja marta (rana sjetva kukuruza) što im uz izbor hibrida različitih grupa zrenja može dati dobre i stabilne rezultate u ukupnoj proizvodnji kukuruza.

Izvor: Domaćinska kuća

Pročitajte još:

Negativne strane monokulture u proizvodnji kukuruza

Kako se čuva kukuruz

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI