Subota, 4 Decembra, 2021
spot_img

Savjeti za brži rast sobnih biljaka

Uključite se u NAŠU Viber zajednicu

Sobno cvijeće daje ljepši ugođaj svakom domu, oplemenjuje ga, obogaćuje i odaje utisak vrijednih domaćina. Kako da dobijete najbolji izgled sobnih biljaka pročitajte u nastavku.

Činjenica je da je za održavanje cvijeća neophodno vrijeme, ljubav, pažnja i interesovanje. Iz tog razloga mnoge domaćice u startu odustaju od njegovog uzgajanja.

Međutim, postoje mali trikovi koji će vam pomoći da ubrzate rast vaših omiljenih biljaka.

Prirodna otopina za brži rast sobnih biljaka

Ukoliko želite da vaše sobne biljke brže napreduju, njihov rast moguće je ubrzati zalijevanjem prirodnom otopinom koju ćete napraviti s vodom, korom od banana i smeđim šećerom.

Smjesa koja se pravi miješanjem zrelih kora banane sa smeđim šećerom i vodom treba da ostane da se fermentira nekoliko dana, nakon čega ćete dobiti prirodno gnojivo koje će ubrzati rast biljaka. Ovo jednostavno gnojivo udvostručiće vaše biljke.

Razlog zbog kojeg ovaj trik funkcioniše je taj što banana djeluje kao prirodno gnojivo jer su pune kalijuma, fosfora i kalcijuma te imaju mnoštvo blagodati za biljke.

Sastojci iz kuhinje

Svoje sobne biljke možete dohranjivati ohlađenom vodom u kojoj se kuvalo povrće ili sukrvicom koju ispušta odmrznuto meso. A kada primijetite da su se listovi vašeg fikusa počeli sušiti, u saksiju sa zemljom stavite jedno bjelance.

I mlijeko je dobra hrana za vaše biljke… Jednom mjesečno sipajte čašu mlijeka u svaku posudu u kojoj uzgajate cvijeće.

Za cvijeće koje je počelo venuti dobra energetska injekcija biće blago zašećerena voda.

Kad želite provjeriti ima li vaša sobna biljka dovoljno vode, kucnite o saksiju noktom. Ako začujete tup zvuk, sve je u redu. Ako je zvuk tanak i oštar, vašoj biljci je potrebna voda. U tom slučaju uronite je na jedan sat u veću posudu s vodom tako da voda prekrije zemlju u loncu. Zemlja je dovoljno mokra kad iz nje prestanu izlaziti mjehurići.

Ukrasno bilje bolje uspijeva ako je u dvostrukoj saksiji. Međuprostor ispunjen zemljom ili mahovinom služi biljci kao dodatni rezervoar za vodu.

Da bi listovi na vašim sobnim biljkama (fikusu, filodendronu ili drugim širokolisnim biljkama) postali sjajni, redovno ih perite, a povremeno u vodu kojom ih prskate dodajte malo mlijeka. Posudicu napunite do polovine vodom i dodajte 0,5 dl hladnog mlijeka.

Ako uzgajate paprat u posudama, najmanje jednom mjesečno zalijte je s malo piva da joj lišće uvijek bude lijepo i svježe.

Izvor: nezavisne.com

PROČITAJTE:

Sve o prkosu i njegovom gajenju

Produžite cvjetanje hrizantema pravilnom njegom. Evo i kako!

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

jabuke

Zaštita jabuke od mraza

Mrazevi koji se mahom javljaju od oktobra do maja mogu da oštete organe jabuke, a nekad i da ugroze opstanak cijelog stabla. Prema vremenu pojave,...