Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeProdužite cvjetanje hrizantema pravilnom njegom - Evo i kako!

Produžite cvjetanje hrizantema pravilnom njegom – Evo i kako!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Hrizanteme se praktično pojavljuju svuda ove sezone i to sa dobrim razlogom. Teško je pomisliti na bilo koji drugi cvijet sa tolikim bogatsvom boja u jesen. Osim toga, hrizanteme su dosta otporne i mogu da izdrže promijenljive klimatske uslove. Uz pravilnu njegu i znanja one mogu da prezime, da ih razmnožite i da vam ukrašavaju terasu ili baštu iz godine u godinu.

Zašto uzgajati hrizanteme?

Hrizanteme su otporne na sušu, uglavnom ne oboljevaju i ne privlače puno štetočina, a vrlo su lake za održavanje. Mogu da budu posađene u saksijama ili u zemlji, a odlične su za kreativne projekte poput sadnje u bundevi.

Odabir hrizanteme

Kako bi vam hrizantema što duže cvjetala važan je odabir biljke prilikom kupovine. Iako je primamljivo kupiti biljku koja već ima otvorene cvjetove, savjet je da se takve ne biraju. Umjesto toga, odaberite biljku koja ima puno pupoljaka i bujno zeleno lišće.

PROČITAJTE: Najljepše jesenje cvijeće za baštu

Hrizanteme koje su već prekrivene otvorenim cvjetovima brže će da dođu do vrhunca cvjjetanja, dok biljke koje su tek u fazi pupoljaka pružiće vam duže uživanje u cvetanju. Iz tog razloga vrijiedno je čekati.

Sadnja u bašti

Ukoliko hrizanteme želite da presadite iz saksija u svoj vrt, potrebno je to uraditi prije prvog mraza. Obavezno ih posadite na mjestu koje ima oko 6 sati sunca dnevno u dobro drenirano tlo.

Nemojte da prihranjujete hrizanteme u jesen, jer to može negativno da utiče na cvjetanje.

Zalivanje

Tek presađene biljke treba često zalivati i ne dopustiti da se zemlja potpuno osuši. Kada se prime u zemlju, zalivanje treba redukovati na jednom nedeljno.

Smeđi donji listovi i opadanje cvjetova su znati da ne zalivate dovoljno.

Prezimljavanje hrizanteme u bašti

Ukoliko ste u jesen posadili hrizanteme nemojte ih orezivati odmah. Uvenulo smeđe lišće poslužiće kao zaštita od oštre hladnoće.

Nakon prvog mraza hrizanteme obilno malčirajte. Debeo sloj lišća dovoljno će ih zaštiti tokom zime.

Proljećna nega jesenjih hrizantema

Hrizantemama koje su prezimile treba odrezati stare stabljike, čim vidite da počinju ponovo da rastu. Da biste ih ohrabrili da ponovo cvjetaju na jesen treba da ih „uštinete“.

To znači da, nakon što biljka naraste oko 12 cm visine, sa svakog izdanka treba odrezati 2-3 cm novog izrasta. Nakon što biljka ponovo naraste još 10-12 cm – ponoviti postupak.

Nastavite to da radite do sredine jula za grmaste hrizanteme koje na jesen cvetaju. Ukoliko se ova tehnika ne sprovede, cvjetaće sredinom ljeta, ali neće ponovo na jesen.

Razmnožavanje hrizantema

Hrizanteme se odlično razmnožavaju preko reznica. Jednostavno, napravite reznicu od nove grančice i uklonite donje lišće. Reznicu posadite u malu saksiju ispunjenu kvalitetnim, dobro dreniranim supstratom. Da biste ubrzali proces ukorenjavanja, umočite reznice u hormon za ukorenjavanje prije nego što je posadite u zemlju. Kada se biljka ukorijeni i počne zdravo da raste, možete da je presadite u veću saksiju ili u baštu.

Izvor: Garden therapy,  /preveo – agromedia.rs/

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI