Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiCijena vraća vjeru u kupinu

Cijena vraća vjeru u kupinu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Berba kupina u Pomoravskom okrugu na oko 600 hektara je u punom jeku, kupine su kvalitetne, pune šećera i suve materije, a otkupna cijena je oko tri do četiri puta veća nego prošlih godina, kad su mnogi kupinjaci u ovom kraju posječeni zbog niske otkupne cijene.

To vraća osmjeh i nadu, kupina će postati rentabilna, platiće se troškovi proizvodnje i ostati “neka zarada”, prestaće krčenja kupina, ocijenili su za Tanjug uzgajivači u ovom dijelu Srbije. Oni očekuju da će cijena “još malo porasti”, a sada je hladnjačari plaćaju oko 200 dinara za kilogram, zavisno od kvaliteta i sorte.

Radiša Petrović iz Sekuriča, opština Rekovac, koji plantažu kupina ima kraj starog puta Jagodina – Kragujevac, izjavio je za Tanjug da je otkupna cijena prošle godine bila 50 i 60 dinara za kilogram i “sa takvom cenom, zbog velikih i skupih ulaganja, cijene berača, proizvođačima nije ostajalo ništa od zarade”.

Pročitajte: Vino od kupina: Šta sve treba da znate o proizvodnji

U Levču i opštini Rekovac, izrazito voćarsko vinogradarskom kraju, kupinom je zasađeno oko 400 hektara, a zbog niske cijene prošlih godina, mnogi su plantaže kupina iskrčili, ističu kupinari. Oni dodaju da je bilo godina kada kupinu nisu ni brali, jer bi otišli u još veće gubitke.

Berba kupine

Mnogi beru sami, ali je problem što je ovaj kraj sa izrazito staračkim domaćinstvima, sela su pusta i nema ljudi za rad. Nekima pomažu rođaci koji dolaze iz drugih gradova, ali su problem i visoke temperture koje ne prijaju ni kupinama ni beračima, tvrde oni.

Kupinari podsjećaju da su potrebne tri godine da se zasad kupina podigne, da se održava, đubri mineralnim đubrivima, hemijski tretira, što je skupo i da je cijena ispod 100 i 150 dinara za kupinu niska.

Pročitajte: Osnovno đubrenje kupina u kasnu jesen

U ovom kraju dominira sorta čačanska bestrna koja je posebno dobro rodila, ali je dosta zasađena i torn fri, tripl kraun i loh nes.

Prinosi se kreću oko 12 tona, ali ima površina na kojima se prinos procijenjuje i na više tona po hektaru.

Izvor: agrotv.net

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI