Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiCijena kukuruza u BiH skočila zbog uzgoja svinja u Kini

Cijena kukuruza u BiH skočila zbog uzgoja svinja u Kini

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

BANJALUKA, BIJELJINA – Cijena kukuruza u Republici Srpskoj početkom ove godine dostigla je i do 0,46 KM po kilogramu, tako je ova žitarica za osam feninga skuplja u odnosu na cijenu krajem prošle godine, kad je kilogram koštao 0,38 KM po kilogramu, a poljoprivrednici ističu da godinama unazad nije bila bolja.

Stojan Marinković, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, ističe da je razlog većih cijena najviše to što je Kina otkupila velike količine.

“Kina podiže proizvodnju svinja na svom tržištu za 10 do 15 procenata, a da bi to uradila, ona je prvo krenula sa obezbjeđivanjem dovoljne količine stočne hrane, prije svega žitarica”, kazao je Marinković.

Dodao je da su zbog toga prošle jeseni svoje brodove poslali u Crno more, gdje su utovarali sve vrste žitarica i komponenti za stočnu hranu.

“Oni su apsorbovali najveći dio jesenje žetve i kod nas i u zemljama u regionu, što je izazvalo određeni poremećaj cijena, tako da sve kulture bilježe nesvakidašnji porast cijena”, kazao je Marinković.

Prema njegovim riječima, sada su stočari u još većem problemu, jer, kako kaže Marinković, kada se uzmu sadašnje cijene žitarica s jedne strane, i jako niske cijene mesa s druge strane, dobije se još jedan korak prema propasti domaćih stočara.

Boško Radić, poljoprivrednik iz Bijeljine, ističe da bez obzira na to što je cijena kukuruza dostigla rekord, poljoprivredni proizvođači u ovom momentu nemaju kukuruz koji bi prodali za 46 KM za sto kilograma.

“Mi smo na jesen kukuruz prodavali po cijeni od 26 do 32 feninga po kilogramu, jer je malo poljoprivrednika koji imaju mogućnost skladištenja  i čuvanja kukuruza pa da mogu da čekaju bolju cijenu kakva je sada”, ističe Radić.

Dodaje i da će sadašnja poprilično visoka cijena ove žitarice uticati na to da se stočari teže odluče da uzgajaju velika grla stoke.

Da je sadašnja visoka cijena kukuruza dobra samo za ratare koje se bave jedino proizvodnjom kukuruza, smatra i Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Semberija”.

“Sadašnja cijena kukuruza jako je dobra samo za one ratare koje se bave proizvodnjom kukuruza, mada za  poljoprivrednike  koji se bave i stočarstvom ovo nikako nije dobro, jer  ne mogu na taj način prehraniti stoku koju imaju, a znamo da su cijene mesa jako niske”, kazao je Maletić.

Prema njegovim riječima, mali je broj poljoprivednika koji bi mogao da ima dobit od povećanja cijene kukuruza, jer kako kaže, samo su rijetki oni koji imaju gdje da skladište i čuvaju kukuruz i da čekaju veće cijene.

I iz jedne poljoprivredne apoteke u Banjaluci “Nezavisnim” su potvrdili da je cijena po kilogramu 0,46 KM, a da je do kraja 2020.  godine ona bila 0,38 do 0,42 KM.

Izvor: nezavisne.com

PROČITAJTE:

BiH pred uvođenjem zaštitnih mjera na uvoz mesa

U BiH neiskorišteno ostalo 15 miliona litara mlijeka

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI