Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoObnavljanje krošnje voćaka - Kako obaviti ovaj zahvat?

Obnavljanje krošnje voćaka – Kako obaviti ovaj zahvat?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Obnavljanje krošnje obavlja se postupno u nekoliko godina. Tako se čuva kontinuitet rodnosti i naglo se ne smanjuje lisna površina što bi moglo poremetiti ravnotežu između korijena i nadzemnog dijela. 

Glavni dio podmlađivanja obavlja se u proljeće prije kretanja vegetacije, a dopunjava se po potrebi, zelenom rezidbom. Prilikom pomlađivanja  obavlja se skraćivanje većeg broja debljih grana.

Krošnju voćke najbolje je podijeliti na tri dijela, tako da se svake godine postupno pomlađuje jedna trećina grana.

Prva godina

U prvoj se godini na jednoj trećini grana obavlja jaka rezidba tako da se u razdoblju mirovanja skrate za trećinu do polovinu dužine pazeći da se sačuva pravilan raspored osnovnih i sekundarnih grana.

Gornje grane treba jače skratiti, a donje slabije kako bi se osigurala ravnomjerna osvijetljenost krošnje. Kada u proljeće iz skraćenih grana potjeraju mladice iz latentnih ili adventnih pupova, ostave se one koje izrastaju na povoljnim mjestima i koje će poslužiti za obnovu grana, a ostale se pinciranjem zaustave u rastu.

Nije dobro sasvim odstraniti nepoželjne mladice jer je svaki list potreban kako bi osigurao što više asimilata za brzu obnovu odstranjenih dijelova krošnje.

Na ostale dvije trećine krošnje obavlja se uobičajena rezidba na rod.

Druga godina

U drugoj godini se ponovi zahvat iz prve godine, ali na drugoj trećini krošnje. U toj godini prvu trećinu grana koja je obnavljana u prvoj godini nastavlja se rezati u svrhu obnove uzgojnog oblika i stvaranja rodnih izbojaka.

Treća godina

U trećoj godini obnavlja se posljednja trećina grana. Za to se vrijeme nastavlja obnavljanje grana u drugoj trećini grana, dok je na dijelu krošnje iz prve trećine grana rezidba radi obnavljanja gotovo završena i počinje redovna rezidba na rod. Kasnije se dovršava obnova posljednje trećine grana i počinje uobičajena rezdba na rod na čitavoj krošnji.

Savjet: Neke voćke, na primjer lijeska,  tjeraju veliki broj korijenovih izdanaka koji otežavaju uzgoj, ali su pogodni za obnavljanje grma. Postupni se odstranjuju izrođeni dijelovi grma i zamjenjuju se novim, uzgojenim iz ostavljenih korijenovih izdanaka. Na ovaj način se obnavlja i maslina.

Izvor: agrosavjet.com/Autor: prof.dr.sc. Tomislav Jemrić

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI