Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiČetiri najsmrtonosnije biljke na svijetu

Četiri najsmrtonosnije biljke na svijetu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Četiri najsmrtonosnije biljke na svijetu – Otkrijte biljne vrste koje se ubrajaju u najopasnije i najotrovnije biljke na čitavoj planeti.

Prva od ovih biljaka je ljutić, koja je veoma rasprostranjena na našim prostorima.

Ljutić

Baštovan iz Velike Britanije je 2014. godine umro pod misterioznim okolnostima, nakon što su mu gotovo svi organi otkazali. Iako uzrok smrti nije otkriven, sumnja se da je nesrećni baštovan najverovatnije preminuo nakon kontakta sa biljkom po imenu jedić ili ljutić (lat. Aconitum napellus), koja pripada rodu skrivenosemenica iz familije ljutića. Najotrovniji dio biljke je korijen, ali su i listovi poprilično otrovni. Neurotoksini iz biljke se mogu apsorbovati kroz kožu, a neki od simptoma trovanja su peckanje, povraćanje, ukočenost i dijareja.

Lakhvir Sing je 2010. godine osuđena za ubistvo svog ljubavnika nakon što mu je u kari stavila ljutić. No, uprkos gastrointestinalnim problemima, njen bivši ljubavnik je uspio da preživi trovanje. Osim ovih simptoma ova smrtonosna biljka usporava rad srca što svakako može da dovede do smrti, piše BBC.

Prema nekim teorijama, biljke su razvile određene toksine radi samoodbrane. Određene vrste biljaka sadrže kombinaciju hemijskih jedinjenja koja su efikasna u borbi protiv insekata, štetočina i drugih mikroorganizama, ali koja isto tako štete i ljudima.

Pročitajte: Obična mlječika – Otrovna biljka koju viđamo na svakoj livadi

Mančinelovo drvo

Još jedna ozloglašena biljka je mančinelovo drvo (lat. Hippomane mancinella), koje se još naziva i „drvo smrti“, a čiji plod nevjerovatno podsjeća na jabuku zbog čega se naziva i „jabuka smrti“. Drvo raste u južnim dijelovima Severne Amerike i sjevernim dijelovima Južne Amerike i toliko je otrovno da se čak za vrijeme kiše ne preporučuje stajanje ispod njega. Naime, organsko jedinjenje forbol pomiješano sa kišnicom može da izazove teške opekotine. Spaljivanje drveta se takođe ne preporučuje, jer je i dim toksičan i može privremeno da oslijepi osobu koja se nalazi u njegovoj blizini. Iako  je čak i stajanje pored ove biljke opasno, jedino konzumiranje ploda može stvarno da ubije.

Ricinus

Uprkos svojim raskošnim crvenim plodovima koja može da uljepša mnoge bašte, ricinus je veoma otrovna biljka. U našem narodu je zovu skočac i crveni čičak (lat. Ricinus communis). Otrovni su svi dijelovi biljke, ali je koncentracija otrova najveća u semenkama. Simptomi trovanja su povraćanje i dijareja koji mogu trajati i do nedjelju dana prije nego što nastupi smrt uslijed otkazivanja funkcija organa.

Pročitajte: Ricinus je ljekovita biljka, ali i veoma otrovna

Rakovo oko

I biljka po imenu rakovo oko (lat. Abrus precatorius) spada u opasne biljke. Naime, otrovna supstanca abrin se nalazi u jarko crvenim sjemenkama koje se koriste i u izradi perkusija i nakita. Samo jedna sjemenka biljke koja raste u Indoneziji može biti fatalna za ljudski organizam, ali samo ukoliko je sažvaćete, piše Nacionalna geografija Srbije.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI