Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiUložena gotovo 43 miliona KM - Najviše površina pod sistemom za navodnjavanje...

Uložena gotovo 43 miliona KM – Najviše površina pod sistemom za navodnjavanje u Semberiji

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U izgradnju sistema za navodnjavanje u Republici Srpskoj od 2013. godine do danas uloženo je 42,8 miliona KM, zahvaljujući čemu se navodnjava 4.784 hektara površina, podaci su Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Iz agrarnog budžeta Republike Srpske u izgradnju sistema za navodnjavanje uloženo je oko osam miliona KM.
Najviše površina pod sistemom za navodnjavanje ima Bijeljina 1.966 hektara, od čega je u Novom Selu 622 hektara, Donjem Crnjelovu 510 hektara, a u Batkoviću 834 hektara.
Trebinje pod sistemom za navodnjavanje ima 1.930 hektara, a pokrivene su površine u Zupcima, Mokrom polju, Trebinjskom polju, Zasad polju, Gomiljanima i druge, rečeno je Srni u resornom ministarstvu.
Opština Pelagićevo ima 202 hektara pod sistemom za navodnjavanje, Ljubinje 250 hektara, dok je u Bratuncu sistem izgrađen na 436 hektara.
U Ministarstvu poljoprivrede navode da je planirana izgradnja sistema za navodnjavanje na još 2.640 hekatara, za što će biti potrebno izdvojiti oko 30 miliona KM.
Prema podacima Ministarstva, predložene lokacije za izgradnju sistema za navodnjavanje su u Gradišci, Kozarskoj Dubici, Srebrenici, Rogatici, Nevesinju, Berkovićima i drugim opštinama.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI