Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeRicinus je ljekovita biljka, ali i veoma otrovna

Ricinus je ljekovita biljka, ali i veoma otrovna

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ricinus je jednogodišnja, a negdje i višegodišnja zeljasta biljka. Porijeklom je iz tropskih krajeva i odgovara mu toplo vrijeme, kao i dosta vlage. Ima atraktivne listove i cvjetove. Ogromni listovi u jesen pocrvene, takođe i plodovi, koji najviše podsjećaju na plod kestena koji čine ovu biljku pravim ukrasom vrta. Cvjeta sitnim bijelim cvjetovima koji su grupisani u cvasti. Ova biljka gaji se za ukras, kao i za sirovinu za proizvodnju veoma cjenjenog i traženog ricinusovog ulja.

Ricinus se može uzgajati u saksiji, ali će u bašti više narasti. Razmnožava se sjemenom. Pošto se u našim krajevima uzgaja kao jednogodišnja biljka, sije se svake godine obično u martu mjesecu. Sjemenke se potapaju u mlaku vodu na 24 h. Sjeme klija u roku od mjesec dana. U maju mjesecu kada biljka dostigne visinu od 15 cm, može se presaditi u vrt.

Ricinus je ukrasna i ljekovita biljka, ali i veoma otrovna. Stručnjaci tvrde da je jedna od najotrovnijih biljaka. Usljed kontakta sa ricinusom može doći do burne alergijske reakcije. Cijela biljka je otrovna, a posebno sjeme.

Sa druge strane, ricinus je poznat kao ljekovita biljka. Ljekovito je samo ulje iz sjemenki ricinusa. U narodnoj medicini ricinus je, odnosno ricinusovo ulje, tradicionalno sredstvo u liječenju opstipacije i tegoba crijeva, hemoroida, analnih fistula, polipa u crevima, katara želuca i crijeva.

Koristi se u liječenju oštećene jetre i slezine, groznice, glavobolje, lumbaga, reume, išijasa, bolova u zglobovima, nervnih bolesti, za čišćenje krvi nakon trovanja. Danas se ricinusovo ulje sve više primjenjuje u kozmetičkoj industriji. Najviše se koristi za kosu, obrve i trepavice. Ima regenerativna svojstva. Na kožu djeluje zaštitno, umirujuće i zacjeljujuće.

Pravljenje ricinusovog ulja treba prepustiti kvalifikovanim stručnim osobama. Ulje se dobija u postupku hladnog cjeđenja zrelog oljuštenog ricinusovog sjemena. Zatim se ulje kuva, kako bi se eliminisao ricin (otrov).

Izvor: domaćinskakuća.rs

PROČITAJTE:

Rješite se bolnih žuljeva na prirodan način

Ricinusovo ulje kao prihrana – Cvjeta i ono cvijeće za koje niste ni znali da ima cvijet!

Deset prirodnih rješenja za uklanjanje virusnih bradavica

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI