Subota, 27 Maja, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoČađavost kože luka je opasna bolest

Čađavost kože luka je opasna bolest

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Čađavost kože luka uzrokuje gljiva Colletotrichum circinans. Ovo je značajna bolest sorti luka s bijelom pokožicom. 

S obzirom da se u posljednje vrijeme sve više uzgaja luk srebrenjak, ova bolest postaje sve opasnija. Luk s obojenom ljuskom je otporan, jer stvara katehol i pirokatekalnu kiselinu, koja je otrovna za gljivicu. Bolest se javlja na lukovicama prije berbe, a gljiva nastavlja svoj razvoj u skladištu. Luk i poriluk su osjetljivi, dok je bijeli luk otporan.

Glavice postaju pjegave, smežurane i prerano klijaju. Bolest se podjednako javlja na vlascu i glavicama luka. Oboljeli vlasac ne smije se koristiti za proizvodnju glavica jer se zaraza prenosi na njih.

Tamne, crnozelenkaste ili crne mrlje najprije se pojavljuju na ljusci luka srebrenjaka. Različite su veličine, a ponekad mogu prekriti cijelu glavu. Toplo i vlažno vrijeme u vegetaciji omogućuje razvoj gljivice koja može zaraziti lukovice i bez mehaničkih oštećenja. Optimalna temperatura za infekciju je 23-29°C.

Pročitajte: Borba protiv BOLESTI LUKA tokom sezone gajenja

Čađavost kože luka je opasna bolest

Pod povoljnim uslovima, gljiva može završiti svoj ciklus za nekoliko dana. Pet do šest dana nakon infekcije pojavljuju se simptomi na lukovicama, a zatim se javlja nova generacija konidija koje služe za raspršivanje nametnika i novih infekcija.

Za luk s bijelom pokožicom ne postoje zadovoljavajuće mjere zaštite, stoga je preventivna zaštita jedini i najbolji lijek. Vrlo je važno da se lukovice dobro osuše neposredno prije skladištenja. U slučaju opasnosti od zaraze treba uzgajati sorte koje imaju obojenu ljusku jer su otporne na ovu bolest. Potrebno je ukloniti biljne ostatke, primijeniti plodored, te naravno sijati sertifikovano sjeme i vlasac, a luk brati samo po suvom vremenu.

Autor: Sandra Miletaković, dipl.ing., PSSS Kruševac

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI