Srijeda, 31 Maja, 2023
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaPlodovi divljeg kestena su svuda oko nas - Napravite od njih melem...

Plodovi divljeg kestena su svuda oko nas – Napravite od njih melem za proširene vene

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Proširene vene su veoma često oboljenje koje muči veliki broj ljudi. U tome mogu da pomognu brojne ljekovite biljke, u vidu čajeva, melema, masti…

Neven je u stanju da smanji otoke, da odstrani bolove i da poboljša cirkulaciju koja je otežana.

„Neven je fantastičan za njegu kože, a djeluje odlično i na krvne sudove. Nevenovo ulje se može koristiti samostalno ili sa biljkama koje imaju komplementarno dejstvo. Može se na primjer za tretiranje proširenih vena, koristiti zajedno sa eteričnim uljem čempresa i hajdučke trave”, rekao je gostujući u Jutarnjem programu Momčilo Antonijević, novinar i narodni travar.

Osim nevenovog ulja, dobra je i nevenova mast koja se pravi sa svinjskom mašću.

Odmaranje je vrlo bitno u procesu oporavka. Pošto su vam noge već dovoljno teške, potrudite se da ih što više držite u uzdignutom položaju. Dok spavate, stavite ispod nogu jastuče, a dok sedite, podignite noge na tabure ili tome slično. Prijaće vam i masaža stopala i nogu, kao i blage kupke koje mogu da opuste vaše noge. Naravno, ne pretjerujte sa sjedenjem, opšti su savjeti.

Pročitajte: Divlji kesten i rakija – Moćna kombinacija za proširene i bolne vene

Divlji kesten za vene

Divlji kesten, bogat estinom i polifenolima takođe spada u biljke koje mogu da pomognu kod slabosti krvnih sudova, posebno njegov ekstrakt koji se primjenjuje i u spoljnjoj i unutrašnjoj primjeni. Najbolje je praviti preparate od mladih plodova.

„Dvadeset mladih kestenova presijecite, stavite u teglu i prelijte litrom alkohola (70 odsto) koji je još vreo, jer ste ga prethodno prokuvali. Zatvorenu teglu ostavite dvije nedjelje na tamnom mjestu. Povremeno promućkajte. Poslije dvije nedjelje možete početi sa korišćenjem nakon cijeđenja, za obloge, a može se i piti po 20 kapi ove tinkture pomiješano sa malo vode, dva puta na dan”, dao je recept Antonijević.

Kokotac za vene

Još jedna korisna biljka koja je blagotvorna za vene je kokotac. Rasprostanjena je biljka i interesantna po blagom mirisu kada se osuši – zbog kumarina koji sadrži. Koristi se kao čaj, dvije tri šolje dnevno, kako bi pomogao u liječenju problema sa unutrašnjim venama. Razrjeđuje krv i preventivno djeluje protiv trombova.

Heljda

Heljda je još jedna biljka čiji čaj je odličan u borbi sa proširenim venama. Takođe, i bršljan je biljka koja je dobro poznata za njegu kože i protiv celulita.

Pročitajte: Prirodni lijek za bolove u nogama i proširene vene

Glog za bolju cirkulaciju

„Kada su u pitanju vene, spriječava upalu i oticanje nogu, posebno kod žena koje su češće u ovom problemu. Ulje od bršljana tu može da bude dobro rješenje”, kaže Antonijević.

Cirkulaciju može da pomogne ruzmarin, koji se koristi i kao eterično ulje, koje je razblaženo u nosećem ulju (može bršljenovo). Nanosi se na područje sa problematičnim venama.

„Glog je takođe biljka koja poboljšava cirkulaciju a može da snizi krvni pritisak, dok ruzmarin može da poveća pritisak pa nađite balans”, poručuje narodni travar.

Na kraju, neizostavno je pomenuti gavez, koji se mora korisititi isključivo na nepovređenoj zdravoj koži i često je sastavni je dio melema protiv bolova od sportskih povreda, istegnuća… Gavez se kao mast i maže deset dana, redovno i svakodnevno. Može da se primjenjuje i kao obloga za vene tako što se izrenda svjež gavez i stavi se na bolna mjesta.

Antonijević napominje da neka ljekovita biljka kod jedne osobe može da pomogne, dok kod druge može dati slabe rezultate, pa je stoga važno pratiti koja biljka i kakvi preparati prijaju svakom pacijentu ponaosob.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu su preporuke preventivnog karaktera za vođenje zdravog načina života. Ukoliko imate neki zdravstveni problem prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja.

Izvorrts.rs
POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI