Nedjelja, 26 Juna, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKako se pravilno orezuje bosiljak- Uz ove trikove, dobićete najbujniji žbun! /VIDEO/

Kako se pravilno orezuje bosiljak- Uz ove trikove, dobićete najbujniji žbun! /VIDEO/

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako se pravilno orezuje bosiljak – Da bi biljka ove sezone ostala zdrava, snažno rasla i pružala obilje listova, važno je naučiti kako je pravilno orezati.

Pogrešan način orezivanja bosiljka

Većina ljudi dolazi u iskušenje da otkine najveće lišće biljke, ono koje raste na donjim granama. Ali upravo su ti najveći listovi odgovorni za zdravlje biljke. Veliki listovi primaju najviše sunčeve svjetlosti i osiguravaju da biljka bosiljka dobija odgovarajuće hranljive sastojke. Njihovo orezivanje značajno šteti biljci.

Ispravan način orezivanja bosiljka

Lišće koje biste trebali ukloniti je ono koje raste na vrhu biljke.

Da, manji su, ali postoji dobar razlog da se listovi pokupe sa vrha biljke. Svaki put kada orežete lišće sa vrha biljke bosiljka, omogućavate biljci da stvori dvije nove grane sa mjesta koje ste izabrali.

Te dvije nove grane stvoriće nove skupove lišća, a kada ih ponovo orežete, ponovo će stvoriti dvije nove grane. Rezidba na ovaj način omogućava biljci da raste prema spolja umjesto samo prema gore. Eksponencijalno će rasti svaki put kada orežete biljku.

Isjecite granu neposredno iznad tih sitnih listova, pazeći da ne ometate lišće. Koristite neke makaze za orezivanje bilja kako biste osigurali čist rez.

Ponovite ovaj postupak sa svim granama na kojima rastu sitni listovi.

Kako to izgleda pogledajte u videu:

Izvor: magazin.novosti.rs

PROČITAJTE:

Kraljevski bosiljak za pomoć kod kašlja i prehlade

Začinsko bilje na balkonu i u bašti, trend koji morate probati

Ovo su začini koje lako možete gajiti na balkonu

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

blitva

Hladna salata od blitve za vrele dane koji stižu

Nije baš biljka ovog podneblja, ali se dobro primila i zauzela svoje mjesto i u našem jelovniku. Blitva je zdrava, ukusna, lako se gaji,...