Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeBoje cvijeća utiču na vaše raspoloženje!

Boje cvijeća utiču na vaše raspoloženje!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Boje cvijeća koje imate u vašoj bašti utiču na vaše raspoloženje!

Kao što svaki cvijet ima svoje značenje tako i boje bude različita osećanja. Plavo cvijeće ima moć da umiruje, smanjuje stres, nervozu, bijes i negativnu energiju. Kada smo okruženi žutim cvijećem, postajemo veseliji, radosniji, pozitivniji i nasmijaniji. Narandžasta boja budi želju za životom, uvećava elan i entuzijazam, pa ako ste neraspoloženi u posljednje vrijeme, birajte cvijeće u ovoj boji.

Crvena, narandžasta i žuta boja trebalo bi da se nađu na onim mjestima gdje se radi, na primjer na terasi ili pored nje. Crvena boja motiviše i daje snagu, žuta daje živost i budi kreativnost, dok se narandžasta bori protiv neveselih misli. Posadite cvijeće veselih boja kao što su kana (Canna indica), žuto-narandžasto-crvena lantana (Lantana camara) i žuti dvozubac (Bidens ferulifolia).

Plava je boja čežnje i opuštanja. To je boja neba i mora simbolizuje prostor i slobodu. Često se povezuje sa osećajima stabilnosti, povjerenjem, mudrošću i inteligencijom. Ona je idealna za one dijelove bašte u kojima ćete se izolovati od ostatka svijeta. U takvom kutku, pored udobne ležaljke, svakako se mora naći ponekabiljka sa cvetovima modrih tonova poput macine trave (Nepeta), glavice (Echinops) i rumenike (Erigeron), koje na čoveka djeluju opuštajuće.

Svetloroze boja, kao i plava, djeluje umirujuće. Cvijetovi ruža svetloroze boje i abutilona izgledaju veoma elegantno. Sa bijelim cvijetovima treba biti oprezan, kako atmosfera ne bi bila previše hladna. Harmonično djeluje bijela mamuzica (Centranthus ruber “Albus”), gipsofila (Gypsophila paniculata), bijeli zvončići sa listovima nalik na breskvine listove (Campanula persicifolia “Alba”) i roze-bijelu gauru (Gaura lindheimeri).

PROČITAJTE:

Cvijeće koje možete jesti – Neven, dragoljub, lavanda…

Cvijeće koje cvjeta cijelo ljeto

Ovo cvijeće možete gajiti čak i ako ste alergični na polen

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI