Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaRazlika izmedju smedjeg i bijelog pirinča - Koji je zdraviji?

Razlika izmedju smedjeg i bijelog pirinča – Koji je zdraviji?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pirinač je jedna od najvažnijih namirnica na svjetu. I dok bi većina znala da nabroji 2-3 vrste pirinča, postoji preko 8.000 njegovih varijanti.

Često se klasifikuje prema veličini zrna: kratko, srednje ili dugo. Onaj kratkog zrna sadrži najveći udio skroba i najviše je ljepljiv, dok je pirinač dugog zrna laganiji i zrna nakon kuvanja ostaju odvojena.

Danas osim vrsta pirinča, pažnju treba obratiti na kvalitet i razliku u nutritivnim vrijednostima između bijelog (rafinisan) i integralnog (nerafinisan) pirinča.

Integralni ili bijeli pirinač

Integralni je nerafinisan tj. neoljušten što znači da zadržava dio ovojnice i klicu koji su industrijskim procesima otklonjeni bijelom pirinču. U tom procesu mljevenja i poliranja pirinač gubi čak 70-90 posto svojih B vitamina kao i velike količine fosfora, mangana i gvožđa.

Integralni pirinač je “nerafinisana” verzija bijlog pirinča. Za razliku od bijlog pirinča, integralni ima opnu i ljusku zbog kojih je pirinač i svrstan u nutritivno bogate namirnice. Opna i ljuska objezbedjuju cjelinu zrna, sadržeći niz hranljivih materija kao što su proteini, tiamin, kalcijum, magnezijum, vlakna i kalijum. Takodje, integralna riža ima niži glikemijski indeks od bijle riže. Glikemijski indeks (GI) ocjenjuje hranu i piće na osnovu njihovog potencijala za podizanje nivoa šećera u krvi. Hrana koja ima visok glikemijski indeks, kao što je bijela riža, lako će se razgraditi i uzrokovati porast šećera u krvi i nivoa insulina nakon obroka.

Proizvođači dodaju bijelom pirinču dodatke u obliku sintetičkih vitamina i minerala , stvarajući “obogaćeni” bijeli pirinač. To omogućava da se njihovi proizvodi plasiraju u javnost kao hranjivi, iako su gvožđe, cink, magnezijum, vitamini i druge hranjive materije uklonjeni tokom procesa proizvodnje.

Svi pogrešno kuvamo pirinač, a može biti opasno po zdravlje: Evo kako je jedino ispravno!

Uticaj na metabolizam

U pogledu mogućih problema sa varenjem (gasovi, nadutost i slično), bijeli pirinač je u prednosti u odnosu na integralni. Integralni će vjerovatno izazvati neke od ovih smetnji kod većine, dok sa bijelim ovo nije slučaj. Obrađeno se ipak bolje vari ?! Integralni pirinač se probavlja sporije i neće tako brzo tijelu dati potrebnu energiju.

Sadržaj magnezijuma u ​​integralnom pirinču je četiri puta veći od onog u bijelom pirinču. Magnezijum je neophodan za funkcionisanje tijela. Nizak nivo magnezijuma u ​​organizmu povezan je sa razvojem brojnih bolesti.

Imajući u vidu sve gore navedeno integralni pirinač je sigurno bolji izbor u odnosu na bijeli pirinač jer u svom sastavu ima više vitamina i minerala, zajedno sa nižim glikemijskim indeksom. Samim tim, integralni pirinač ne izaziva veliki porast nivoa šećera u krvi, kao što to radi bijeli pirinač.

Zavisno od vaših potreba izaberite i vrstu pirinča koji ćete imati na svom jelovniku i ne zaboravite da je vaše tijelo vaš pokretač.

PROČITAJTE:

Sir prave na isti način duže od sedam vijekova

Kako da prepoznate koji sok ne sadrži dodate šećere

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI