Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetBiodizel – Ekonomski isplativ i manje štetan po okolinu

Biodizel – Ekonomski isplativ i manje štetan po okolinu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Biodizel je tečno gorivo proizvedeno iz biljnih ulja ili iz korišćenih ulja i masti.

Biodizel veoma čisto sagorjeva i podsjeća na standardni dizel. Proizvodi se od ulja koje se dobija od suncokreta, soje ili uljane repice pomoću metanola i katalizatora. Po hemijskom sastavu je mješavina metil estara masnih kiselina.

Ovo gorivo jeste obnovljivi izvor energije jer se troši onom brzinom kojom se obnavlja. Gorivo je dijelom nižeg energetskog sadržaja, ali sadrži veći procenat kiseonika što pomaže boljem sagorjevanju.

Pročitajte: Ovu biljku možete koristiti u ishrani i praviti auto sedišta

Na osnovu iskustva u proizvodnji biodizela, najbolje kulture su uljana repica i suncokret. Sa jednog hektara uljane repice i suncokreta dobija se od 1.400 do 1.500 litara ulja, a preradom soje dobija se oko 400 litara.

U preradi od 1.000 litara ulja dobija se oko 300 litara biodizela i dve trećine pogače za ishranu stoke. Vrednost pogače za ishranu stoke na tržištu kreće se oko 65 dinara po kilogramu.

Za proizvodnju biodizela koristi se metanol koji u svojoj primjeni zahteva pažljivo rukovanje i njegova upotreba može predstavljati opasnost u proizvodnji. Za preradu 200 litara ulja koristi se 35 litara metanola. Proizvodnja biodizela u sopstvenoj režiji za farmere može biti isplativa samo u slučaju da je zatvoren proces proizvodnje od njive do rezervoara.

Pročitajte: Pet neobičnih alternativnih izvora energije

U praksi proizvođači često mješaju biodizel i dizel i tako smanjuju troškove proizvodnje.

Razvojem savremene tehnologije farmeri danas mogu da kupe opremu za proizvodnju biodizela za oko 2.000 evra.

Pored ekonomske isplativosti čija se cijena proizvodnje trenutno kreće oko 80 dinara po litru biodizela, nemjerljiv je i učinak u zaštiti životne sredine.

Izvorpsss.rs
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI