Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKada je pravo vrijeme za berbu DUNJE

Kada je pravo vrijeme za berbu DUNJE

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Plodovi dunje beru se tokom septembra pa sve do kraja oktobra, a vrijeme berbe presudno utiče na kvalitet i tehnološka svojstva plodova ove voćke.

Kako dunja kao voćna vrsta dugo vegetira, odnosno, raste, prerana berba može uzorkovati veliki gubitak u težini i kvalitetu, dok ukoliko dođe do kašnjenja postoji opasnost od prekomjernog opadanja plodova i pojave skladištenih bolesti.

Dunja se bere dok su plodovi manje-više na određenom stupnju zrelosti koja se ne može uvek lako i pravilno odrediti. U principu, kao i kod ostalih voćaka, postoje dva stepena zrelosti ploda: fiziološka (botanička) i potpuna ili konzumna zrelost.

Pročitajte: Evo šta sve liječi dunja – Sve što niste znali o mirisnoj dunji

Kada ćemo odrediti optimalno vrijeme berbe zavisiće u mnogome i od namjene plodova – da li će se koristiti za konzumnu upotrebu ili za industrijsku preradu.

Botanička zrelost plodova dunje može se odrediti na više načina. Pri tome se najčešće uzima broj dana od punog cvjetanja do prestanka rasta. Za razvitak plodova dunje potrebno je 120-150 dana.

U praksi se botanička zrelost utvrđuje sljedećim pokazateljima:

  • odvajanje peteljke plodova od grančica
  • promjena osnovne boje pokožice (dobijanje žućkaste ili žute boje)
  • promjena boje sjemenke
  • konzistencija mesnatog dijela.

Kao jedan od pokazatelja može poslužiti i lakoća odvajanja malja sa pokožice ploda. Kod nezrelih plodova malje se znatno teže čupaju.

Pročitajte: TRIK uz koji ćete DUNJE oljuštiti BEZ MUKE ( Plus – Kako se pravi slatko od dunja)

Plodovi dunje namijenjeni preradi beru se u punoj zrelosti. Prije berbe poželjno je pokupiti otpale plodove i očistiti korov. Pri berbi potrebno je voditi računa da se ne lome grančice koje nose plodove , jer će one nositi rodne pupoljke za narednu godinu.

Prema kvalitetu, dunje se stavljaju u promet kao dunje I i II kvaliteta. Dunje I kvaliteta moraju biti pravilno razvijene, prečnika najmanje oko 70 mm, meso ploda mora biti svetložute boje i bez mrkih mrlja, a pokožica ne smije imati crne mrlje. Dunje II kvaliteta mogu imati 5% plodova sa mrkim mrljama i manjim oštećenjima, a prečnik ploda mora biti preko 50 mm.

Izvorpsss.rs
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI