Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiŠumske životinje haraju selima širom Srpske: Divljač napada stoku i bere ljetinu

Šumske životinje haraju selima širom Srpske: Divljač napada stoku i bere ljetinu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Lovci širom Srpske imaju pune ruke posla zbog divljači koja uništava usjeve i napada stoku, a najnoviji primjer dogodio se na imanju Krivdić u Kozarskoj Dubici, gdje su vukovi ili šakali zaklali šest ovaca.

Za domaćina Samira Krivdića, na čijem imanju je divljač naoštrila zube, priča o tom događaju je bolna jer, kako kaže, prema svakoj životinji se ophodi sa mnogo ljubavi.

– Pokušavam to nekako zaboraviti. Kada sam neko jutro otišao da nahranim stoku, ugledao sam da je krvoločna životinja zaklala šest ovaca – kazao je Krivdić dodajući da su kasnije shvatili da nedostaje još pet ovaca za koje ne znaju da li su pobjegle ili ih je nešto odvuklo u šumu.

Primijetio je, kaže, da je još osam ovaca imalo dodira sa predatorom jer im je vuna bila počupana.

Pročitajte: Zaštita voćaka od divljači

– Pretpostavka je da se radi o vuku ili više njih, iako je čudno da su tako blizu prišli. Da je šakal, smatramo da bi ga psi otjerali – objašnjava Krivdić dodajući da im se slična situacija dogodila prije četiri godine, kada su imali upad pasa lutalica, te je 19 ovaca nastradalo.

Predsjednik Lovačkog udruženja “Jelen” iz Kozarske Dubice Slobodan Borojević kazao je za “Glas Srpske” da su krajem avgusta dobili dojave o prisutnosti šakala na području njihovog lovišta, te da su organizovali hajke na njega.

– Šakali su većinom prešli preko Une i Save iz susjedne Hrvatske, divljač ne poznaje granice. Ovdje su se udomaćili i razmnožili – kaže Borojević.

Predsjednik Lovačkog udruženja “Srna” Srbac Goran Savanović potvrđuje da sva lovačka društva koja se nalaze duž rijeka Save i Drine, na granici sa Srbijom i Hrvatskom, imaju izrazito pojačanu aktivnost u vezi sa šakalima.

– Hajkama i nešto rjeđe pojedinačnim čekanjem borimo se protiv šakala, ali pokazalo se da to nije dovoljno. Pokrećemo inicijativu u Lovačkom savezu RS da i on bude uvršćen u divljač jer do sada nije bio na ovim prostorima – kazao je Savanović. Dodaje da lovce nagrađuju da odstrijele šakala dajući im kutiju od 20 metaka kao stimulans.

Pročitajte: Nestvarni prizori kod Tuzle – Jeleni posjetioce ostavljaju bez daha

Kako kažu u ovom udruženju, šakal je divljač koja se mora uništavati, jer gdje god se on pojavi, vrlo brzo nastane prazan prostor.

– Borba sa šakalom neće se moći nastaviti samo odstreljivanjem jer, ako se razmnožavanje nastavi ovim tempom, moraće se upotrijebiti neke druge metode, trovanje ili nešto slično – rekao je Borojević.

Podsjetio je na primjer u centru Srpca, kada je prije nekoliko godina nedaleko od vrtića odstrijeljen par šakala koji se sakrio iza cijevi i tu napravio gnijezdo. Riječ je o opasnoj divljači koja prilazi kućama.

Kako Borojević ističe, ove godine ekspanzija je i u brojnosti divljih svinja i nema terena na kojem nije nanesena šteta.

– Prihranom smo počeli da ih zadržavamo na određenim lokacijama da ne ulaze u usjeve i da ne prave štetu, ali bez obzira na sve to, šteta je prisutna – rekao je Borojević.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Vladimir Usorac potvrdio je za “Glas Srpske” da divlje svinje u polju kukuruza nisu rijetka pojava, a kako ističe, to do sada u Prnjavoru nije bio problem.

– U blizini moje farme hodaju dvije krmače sa 18 prasadi. Ove godine nema toliko kukuruza, pa samim tim i šteta je daleko manja – kazao je Usorac dodajući da, tamo gdje nema stanovnika, ima divljači, a to je znak da nema više stanovnika na selima.

Pročitajte: Pogledajte kako krdo divljih svinja uništava usjeve u Gradačcu

 I šljive na udaru

Divljač pravi probleme i mještanima sela u zapadnokrajiškim opštinama u FBiH. U selu Kolunić kod Bosanskog Petrovca medvjed već nekoliko dana obilazi voćnjake. Mještani pričaju da već nekoliko jutara zatiču polomljene grane u voćnjacima te dodaju da medvjed ne bi dolazio u selo da u šumi ima hrane.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI