Srijeda, 22 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoBez hemijskih sredstava za zaštitu bilja: Kako sačuvati luk uz pomoć prirodnih...

Bez hemijskih sredstava za zaštitu bilja: Kako sačuvati luk uz pomoć prirodnih metoda

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Luk je jedna od najvažnijih biljaka u poljoprivredi i uzgaja se širom svijeta. Postoje neki prirodni načini kako možete zaštititi luk tokom sadnje, bez upotrebe hemijskih sredstava za zaštitu bilja.

1. Uzgoj luka u plodoredu – Sadnja lukova u plodoredu, tj. nakon uzgoja drugih biljaka, može pomoći u smanjenju štete od štetočina i bolesti. Ako je luk posađen u istu vrstu tla godinu za godinom, to može dovesti do nakupljanja patogena i štetnika u tlu koji mogu naštetiti biljkama. Na osnovu dosadašnjeg iskustva najboljim prethodnim usjevima za luk smatraju se: paprika, paradajz, krastavac, bostan, žita

2. Primjena prirodnih đubriva – Prirodna đubriva poput komposta, stajskog đubriva i drugih organskih materijala pomažu u poboljšanju kvaliteta tla i sprječavanju štetnika. Uz to, oni pomažu biljkama da stvore zdravije korijenje i da budu otpornije na bolesti.

3. Primjena insekatskih ulja – Insekticidna ulja su prirodna sredstva koja se koriste za suzbijanje štetočina. Primjena insekticidnih ulja, poput ulja od neema, može pomoći u suzbijanju štetočina poput lukove muhe, lukove zlatice i drugih štetnika.

Kako napraviti insekticid od ulja nima:

Na 1 L vode ide jedna velika kašika nim ulja i nekoliko kapi ekološkog detrdženta za pranje sudova. Detrdžent ima ulogu da omogući duže zadržavanje ovog sredstva na biljkama. Za pravljenje većih količina, treba samo proporcionalno povećavati sastojke. Pomiješati sve u prskalici i tretirati biljke koje su napadnute ili preventivno. Može se koristiti u zatvorenom i u bašti, jer je bezbijedno sredstvo za ljude. Dobro isprskati biljke sa svih strana, a možete i zemlju oko biljaka. Pripremljeno sredstvo za prskanje potrošite istrog dana. Ne treba očekivati čuda, jer ulje nima ne djeluje tako brzo i možda će biti potrebno više tretiranja.

4. Korištenje biljnih kompanjona – Biljne kompanjone je dobro saditi uz luk, jer neke biljke imaju sposobnost da odbijaju štetočine i bolesti. Primjeri biljaka koje se mogu saditi uz luk su bosiljak, peršin, mrkva, salata i drugi.

5. Pravilno navodnjavanje – Pravilno navodnjavanje može pomoći u sprječavanju bolesti poput truleži korijena i smanjiti potrebu za korištenjem pesticida. Najbolje vrijeme za navodnjavanje luka je u jutarnjim satima, kako bi se osigurala optimalna vlažnost tla za biljke.

Ove prirodne metode mogu pomoći u zaštiti luka tokom sadnje i smanjiti potrebu za upotrebom hemijskih sredstava za zaštitu bilja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI