Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoŠta treba uzeti u obzir prilikom orezivanja voća u proljeće?

Šta treba uzeti u obzir prilikom orezivanja voća u proljeće?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Orezivanje voća u proljeće je ključni korak u održavanju zdravlja i produktivnosti vaših voćnih stabala. Ovaj postupak se preporučuje za većinu vrsta voća, uključujući jabuke, kruške, trešnje, breskve, šljive i druge.

Prilikom orezivanja voća u proleće, potrebno je uzeti u obzir nekoliko stvari:

 1. Vrijeme orezivanja: Važno je odrediti pravi trenutak za orezivanje voća. To obično zavisi od vrste voća koju imate, ali se obično radi prije kretanja vegetacije, kada su temperature iznad nule, a biljka nije u fazi mirovanja.
 2. Cilj orezivanja: Potrebno je imati jasan cilj prilikom orezivanja voća, bilo da se radi o poboljšanju plodnosti, formiranju krošnje, smanjenju bolesti i štetočina, ili održavanju veličine biljke. Različiti ciljevi zahtijevaju različite tehnike orezivanja.
 3. Vrsta voćke: Svaka vrsta voća zahtijeva specifičnu tehniku orezivanja. Na primjer, voćke poput jabuke i kruške se orezuju drugačije od trešanja ili bresaka.
 4. Stanje biljke: Treba obratiti pažnju na stanje voćke prije orezivanja. Ako je biljka oslabljena, bolesna ili oštećena, može biti potrebno izvršiti blaže orezivanje.
 5. Alat: Upotreba pravih alata može biti ključna za uspješno orezivanje voća. Oštri noževi, makaze za orezivanje i testerice su neophodni alati.
 6. Sanitacija: Važno je dezinfikovati alat prije i posle orezivanja kako bi se spriječila infekcija biljke.

Kada se pridržavate ovih osnovnih smjernica, možete izvršiti pravilno orezivanje voća u proljeće i poboljšati plodnost, zdravlje i ukupan izgled vaše voćke.

rezidba voćaka
Foto: AgroSavjet/Orezivanj

Postoji mnogo različitih metoda kako je najbolje izvršiti orezivanje voćaka, ali mi ćemo vam predstaviti rezidbu u tri koraka. Ovim postupkom dobijamo odlične rezultate kod velikog broja različitih vrsta voćaka.

Prvi korak – Čišćenje

Počnite sa orezivanjem grana koje su se osušile tokom godine (br. 1) i koje su oštećene ili slomljene (br. 2). Uklonite i one mladice koje rastu direktno iz stabla drveta (br. 3).

Takve mladice često nemaju veze sa plodom, već su izdanak podloge na koju je kalemljeno voće. Grane koje rastu pravo u visinu treba djelimično odrezati kao i izdanke koji se povijaju ka stablu, odnosno imaju smer ka unutrašnjosti krune.

Drugi korak – Proređivanje

Cilj proređivanja je da omogućite da svjetlost i vazduh mogu podjednako da dopru do svih listova. Na taj način smanjuje se mogućnost širenja biljnih bolesti i štetnih insekata.

Najprije uklonite neke od grana koje rastu nadolje, ali i sve one koje se gusto ukrštaju i preklapaju sa drugim granama. Preporučljivo je da nakon toga pregledate cijelu biljku.

Orežite krunu što skadnije tako da napravite ravnomjernu gustinu grana. Trebalo bi da svako stablo oblikujete na sličan način da bi sve voćke izgledale jednako.

Na mjestima gdje se grane račvaju savjetuje se da ostavite one grane koje su najzdravije. Takođe, vodite računa da ugao između dvije grane bude oko 70 stepeni. Ako ugao ostane preveliki, postoji mogućnost da se grane slome pod teretom ploda. S druge strane, ako ostavite previše oštar ugao, neće biti dovoljno vazduha tokom vegetacije.

Nastavite sa rezanjem dok prostor oko svake grane ne bude između 15 i 30 centimetara. Bitno je da svaka grana ima dovoljno vazduha i prostora da se razvija. Kao i kod čišćenja, orezujte ravno sve do glavne grane ili stabla.

Ne ostavljajte čiste, ravne grane duže od 30 centimetara bez ijedne bočne grane ili račve. Računa se da je 30 centimetara godišnje dovoljna dužina prirasta.

Treći korak – Friziranje

Treći korak je najlakši, jer tada vaše voćke dobijaju „novu frizuru“. Trebalo bi da počnete sa spoljne strane i da režete ka stablu. Cilj je da grane postanu deblje i kraće. Stručnjaci savjetuju da se ovakvim rezanjem spriječava lomljenje grana od težine ploda i da tada drvo luči hormone u donjem dijelu krošnje. Tako drvo daje veći prinos i ne ide u visinu i širinu.

Cilj friziranja je da se oreže 20 do 30% prošlogodišnjeg rasta drveta. Prošlogodišnji rast može da se prepozna po grubljoj kori i debljini grane. Bitno je da vodite računa gde ćete da napravite rezove. Najbolje je da režete od 5 do 8 milimetara iznad pupoljka koji vam po položaju i pravcu odgovara.

orezivanje voćaka

Dodatni savjeti

 • Postarajte se da vam makaze za rezanje budu oštre. Možete ih sami naoštriti.
 • Da biste izbjegli širenje bolesti, dezinfikujte makaze alkoholom.
 • Orezano drvo pravilno uklonite ili odložite kako biste sprečili širenje bolesti na zdrave dijelove.
 • Presjeke deblje od 5 centimetara premažite voskom za kalemljenje.
 • Neposredno poslije rezidbe treba odraditi zimsko prskanje voćaka.
POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI