Četvrtak, 23 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKako pripremiti zemljište za uspješnu proljetnu sadnju voćaka - korak po korak...

Kako pripremiti zemljište za uspješnu proljetnu sadnju voćaka – korak po korak vodič

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Priprema zemljišta za proljetnu sadnju voćaka ključna je za uspješan rast i razvoj biljaka. Evo korak po korak vodiča koji će vam pomoći u pripremi tla:

  1. Uklonite korov: Uklonite sve korove i biljne ostatke s mjesta na kojem ćete saditi voćke.
  2. Testirajte pH vrijednost zemljišta: Idealna pH vrijednost za voćke je između 6,0 i 7,0. Kako da odredite pH zemljišta pričitajte u članku: Kiselost zemljišta – Određivanje i dodavanje količine kreča!
  3. Dodajte đubrivo: Ako je potrebno, dodajte đubrivo u tlo kako bi se poboljšala struktura i hranjivost tla. Preporučuje se uporaba prirodnih gnojiva poput stajskog đubriva ili komposta. Nemojte koristiti previše azota jer to može uzrokovati prekomjerni rast lišća i smanjenje plodova.
  4. Iskopajte rupu: Iskopajte rupu za sadnju duboku otprilike jednu trećinu dužine korijena voćke. Širina rupe trebala bi biti otprilike dva puta veća od promjera korijena.
  5. Dodajte treset: Dodajte treset na dno rupe kako bi se poboljšala drenaža i hranjivost tla.
  6. Stavite biljku u rupu: Postavite voćku u rupu tako da se korijenje ravnomjerno rasporedi.
  7. Napunite rupu zemljom: Napunite rupu zemljom, pritom pazite da ne napravite zračne džepove. Nakon toga dobro zalijte voćku.
  8. Stavite zaštitnu mrežu: Stavite zaštitnu mrežu oko biljke kako bi se spriječilo oštećenje od životinja.
  9. Napravite humku: Napravite humku oko biljke kako bi se spriječilo nakupljanje vode.
  10. Pravilno zalijevajte: Zalijevajte voćke svakih nekoliko dana, ovisno o vremenskim uslovima. Pazite da ne zalijevate prečesto jer to može dovesti do truljenja korijena.

Uz ove korake, vađe će zemljište biti spremno za uspješnu proljetnu sadnju voćaka. Važno je napomenuti da su neke voćke osjetljivije od drugih, pa se preporučuje savjetovanje s lokalnim stručnjakom za voćarstvo kako bi se osiguralo najbolje rješenje za vaš vrt.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI