Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoBAŠTA U JULU - Šta je sve potrebno uraditi da bi biljke...

BAŠTA U JULU – Šta je sve potrebno uraditi da bi biljke bile bujne i zdrave?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bašta u julu – Mnogi misle da sa dolaskom ljeta prestaju svi baštenski poslovi, osim redovnog zalivanja, jer cijela bašta u ljeto buja i cvijeta.

To je daleko od istine. Sada kada ste se postarali da vam sve biljke prežive hladnije vrijeme i neometano rastu, potrebno je da ih dodatno zaštitite od onoga što im prijeti preko ljeta.

Ukoliko u svojoj bašti gajite i neko povrće, potrebno je da ga zalivate i više nego ranije. Uz to, bilo bi poželjno i da ga đubrite.

Pročitajte: Cinija je cvijet koji treba da ima svaka bašta – Tjera štetočine, privlači oprašivače

Toplo vrijeme, naročito ako su i kiše česte, pogoduje razvoju korova, pa su plijevljenje i okopavanje neophodni. Najbolje je da to radite nekoliko dana poslije kiše. Poslije plijevljenja, možete i malčirati svoje biljke, kako korov ne bi dalje rastao, a za sljedeće malčiranje možete ostaviti korov koji ste upravo počupali.

Malčirani vrtovi su zdraviji i otporniji na sušu, a i sprečavaju rast korova.

Toplo vrijeme u julu pogoduje i brzom nicanju povrtlarskih kultura, pa možete i njih da posadite. Prekopajte zemlju i posadite rotkvice ili kelerabu. Julska sadnja je dobra i za niske sorte pasulja koje imaju kratku vegetaciju. Možete da sadite i kupus, kelj i karfiol, kao i salatu koja može da se sije svake godine.

Naglašavamo još jednom da je posebno važno da biljke redovno zalivate.

Pročitajte: Svaka bašta mora da ima i ovaj cvijet, tjera bolesti biljaka, a privlači oprašivače

Ukoliko je vrijeme kišno, raste rizik od gljivičnih obolenja što uz povišenu temperaturu čini idealne uslove za brzo i neometano širenje različitih bolesti biljaka. Najčešće u bašti oboljeva plodonosno povrće stoga pratite pojavu bolesti i reagujte na vrijeme.

Cvijeće je u punom cvatu, ali nemojte zaboraviti da je veoma važno da uklonite precvjetale cvjetove ruža i drugih višegodišnjih biljaka. Redovno ga zalivajte i prihranjujte. Pazite i na pojavu bolesti, ali i lisnih vaši. Ako ih uočite, djelujte na vrijeme.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI