Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeBalkonsko cvijeće će bujno cvijetati ako slijedite ove savjete

Balkonsko cvijeće će bujno cvijetati ako slijedite ove savjete

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U prirodi će biljke uvijek bolje uspjeti nego na ograničenom prostoru cvjetnih posuda, no uz malo znanja o uzgoju, balkonsko cvijeće može bujno cvjetati i uljepšati boravak u takvom okruženju.

Balkonsko cvijeće – uzgoj

Za početak morate odlučiti hoćete li saditi u sandučiće niske biljke zbijena rasta ili viseće biljke. Puzavicama i penjačicama treba osigurati oslonac za penjanje. Neke biljke potrebno je na vrijeme povezati, a svima je potrebno redovno odstranjivati ocvale cvjetove kako bi nasad uvijek izgledao uredno i njegovano.

Pročitajte: Koje balkonsko cvijeće voli hlad, a koje sunce – Kako da izaberete prave biljke za vašu terasu

Kada biramo balkonsko cvijeće moramo voditi računa o položaju balkona pri čemu je najvažnije njegova orijentacija. Petunije na primjer neće dobro uspjeti na sjevernoj strani ako su izložene jakim vjetrovima. Za takva, vjetrovita mjesta, bolje je koristiti niske i čvrste biljke, poput vrtne tratinčice, kadifice, mirisne kunice ili sanvitalije.

Najveći je izbor ukrasnog cvijeća za sunčane položaje. Pri tome treba razlikovati biljke koje podnose sunce i one kojima je sunčeva svjetlost neophodna. Tako je za bujni rast i razvoj cvjetova potrebno mnogo sunca ljetnom zvjezdanu, sunčacu, petunijama, ljetnoj kadulji, sanvitaliji, dragoljubu, pustinjskoj ruži, sporišu, maćuhicama i žeravcu. Više o cvijeću koje voli osunčane položaje pročitajte u tekstu: Balkonsko cvijeće koje voli sunce.

Neke biljke vole umjereno sunce i polusjenu, kao što su krasuljci, papučice, zlatni šeboj, vodenika, lobelija, lobularija i kadifica.

Njega balkonskog cvijeća

Učestalost zalvanja zavisi od potreba same biljke, ali i od položaja saksija. Što je više biljaka u posudi, potrebno je češće zalivanje, posebno u sušnim razdobljima. Zemlja se na sunčanim i vjetrovitim položajima brže suši zbog čega je treba redovno opipati i provjeriti je li joj potrebno još vode.

Za zalivanje biljaka nikada se ne smije koristiti hladna voda direktno iz vodovoda, što važi kako za balkonsko cvijeće, tako i za sobno. Dobar način je koristiti odstajalu vodu koja se prije zalijevanja malo zagrijala na suncu.

Balkonsko cvijeće je potrebno prihranjivati kako bi bujno cvjetalo. Najbolje je za to koristiti tekuće đubrivo bogato fosforom. Zavisno od biljne vrste, potrebno ga je dodavati svakih 8 do 10 dana. Pritom je važno da se hranjive materije uvijek dodaju u vlažnu zemlju, odnosno đubriti neposredno nakon zalivanja.

Ako želite koristiti đubrivo na bazi azota za balkonsko cvijeće, potreban je oprez, jer će previsok udio azota pospješiti rast lišća na račun cvjetova.

Biljke koje ćete preko zime unijeti unutra ne smiju se đubriti nakon septembra jer samo one koje ne tjeraju više nove izboje mogu se oduprijeti bolestima i štetočinama koje napadaju upravo u hladnim danima.

Izvorakos.ba
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI