Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaBacačem plamena protiv korova u organskoj poljoprivredi (VIDEO)

Bacačem plamena protiv korova u organskoj poljoprivredi (VIDEO)

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U američkoj kompaniji Flame Engineering koja je specijalizirana za uklanjanje korova plamenom, objašnjavaju kako se ovdje radi o uništavanju strukture u samom listu biljaka, tako da više ne mogu obavljati fotosintezu i rasti.

Smanjenje pesticida i hemije uopšte, sve je veći trend u poljoprivrednoj proizvodnji. Kako bi tome doskočili, pojedini poljoprivrednici u organskoj proizvodnji pronašli su, navodno djelotvorno rješenje za smanjenje upotrebe pesticida – paljenjem korova.

No, ne radi se o klasičnom paljenju strništa koji je opasan za ljude i imovinu i loš za samu kvalitet zemljišta.

Kao što se može vidjeti u videu iznad teksta, traktor je opremljen bacačima plamena koji temeljno uništavaju korov.

U američkoj kompaniji Flame Engineering koja je specijalizovana za uklanjanje korova plamenom, objašnjavaju kako se ovdje radi o uništavanju strukture u samom listu biljaka, tako da više ne mogu obavljati fotosintezu i rasti.

Paljenje korova je nešto što volimo nazivati “sporim ubijanjem”. Ovako uništavate ćelijsku strukturu u listu biljke, čime sprečavate fotosintezu, a tako uništavate i korijenov sistem Da, plamen će uništiti i korijenje, čak i na velikim korovima. Primjeti ćete efekt zaostajanja u rastu, a korov će biti uništen u roku od nekoliko dana, ovisno o tome koliko je korijenov sistem već uspostavljen i koliko dugo je biljka bila izložena plamenu“, kažu u kompaniji Flame Engineering gdje ističu kako plamen uništava i staništa insekata.

.Ipak, treba podsjetiti da pravi organski proizvođači i oni koji poštuju prirodu, neće uništavati korov i štetočine paljenjem jer se na ovaj način gubi potencijalna organska masa. Tu su iživi organizmi zemljišta koji su itekako potrebni za razgradnju tvari, fiksaciju azota iz vazduha i druge procese koje zemljište čini živim.

Izvor: Agroklub

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI