Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneŽivinarstvoAsil - Jedna od najagresivnijih rasa živine

Asil – Jedna od najagresivnijih rasa živine

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako ste početnik i želite da gajite koke, toplo preporučujemo da zaobiđete ovu rasu asil koja je previše oprezna, suviše teritorijalna i izrazito dominantna prema drugim kokama, životinjama, a ponekad i prema ljudima.

Asil je rasa živine koja je bila nekada veoma tražena i cijenjena. Agresivna i namrgođena, bila je najcjenjeniji predstavnik azijske živine-borca.

Najranija dokumentacija o njoj potiče iz drevne Indije i nalazi se u rukopisima Manuovog zakonika.

Rasa je u Evropu stigla 1750. godine. Odličnih mišića, agilna, gruba i jaka, ova ptica je postala prava zlatna koka koja je prihodovala velike sume novca zahvaljujući učešću u borbama pijetlova. Sredinom 18. i početkom 19. vijeka već se našla na američkom tlu.

Bez obzira na popularnost u borbama, asil nije postala populaciono mnogobrojna rasa, čak se smatra ugroženom. U većini modernih kultura ima status ukrasne živine.

Pročitajte: Prevencija i rano otkrivanje: Ključni koraci u suzbijanju infektivnog kokošijeg bronhitisa

Svađalice od najranijeg uzrasta

Asil su nevjerovatno oprezni i agresivni su prema drugoj živini, pticama, životinjama, pa i ljudima. U njima je mnogo nagomilane energije koja se često predstavlja kao dominantna. Kokoške se dobro slažu sa drugim kokama, ali vole da zapovijedaju. Više pijetlova u jatu može da napravi ozbiljne probleme, jer često započinju borbe i tuku se do smrti, a rane koje zadobiju veoma teško zarastaju.

Koke asila nisu dobre nosilje: njihov limit je oko 70 majušnih jaja godišnje, ali su odlične majke, čak i pilićima koji nisu njihovi, pa je ova njihova osobina iznenaujuća, s obzirom na njihovu grubu prirodu. U genima asila duboko su ukorijenjene borbe, i to je toliko jako da pilići u najranijem uzrastu počinju ga se “glođu”, svađaju i maltretiraju drugu živinu. Ako imate asile, držite ih odvojeno od drugih koka.

Vitka živina lijepog izgleda

Iako su mišićavi, asili se ne gaje zbog mesa. Oni su visoki i ekstravagantnog izgleda, tanki su i liče na divljač.

Uprkos njihovoj prilično agresivnoj prirodi prema drugim pticama i životinjama, asili povremeno “smekšaju” i mogu postati prijatelji sa ljudima. Zato se prilikom nabavke ove rase nikad ništa unapred ne zna: moguće je dobiti mrzovoljnog asila koji ne voli nikoga, a možda vam “zapadne” prijateljski raspoložen “namćor”.

Nije neobično videti kako asil tek tako napada drugu kokošku, samo da bi se potom okrenuo i potrčao za vlasnikom koji treba da ga nahrani!

Petlovi mogu biti dobri zaštitnici jata, ali isto tako će pokazati jaku agresiju prema kokama i teritorijalnu netrpeljivost prema drugim pjetlićima.

Pročitajte: Da li ste ljubitelj ukrasne živine? Pred vama je 12 najljepših rasa ovih pitomih dvorišnih ptica

Izgled i varijeteti asila

Asil se smatra ukrasnom pticom. Njeno perje je izduženo i na njima se prelivaju sve boje. Pijetlovi imaju iskošeno repno perje, a koke imaju znatno kraći rep. I petlovi i koke imaju manje kreste u odnosu na druge rase živine.

Asili mogu biti različitih boja, pa čak i šareni, ali su obično beli, u boji crvene pšenice, favn, pšenične i sive boje.

U većini slučajeva, asili nisu dobar izbor za uzgoj i držanje u zajedničkom dvorištu. Savjetuje se oprez i preduzimanje odgovarajućih mera radi bezbijednosti drugih životinja, pa i samog asila.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI