Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoArpadžik – Najbolje vrijeme za sadnju i način zaštite

Arpadžik – Najbolje vrijeme za sadnju i način zaštite

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Arpadžik – Sadnju obaviti što je ranije moguće, a najkasnije  do kraja marta, čim vremenske prilike dozvole, izvršiti pripremu zemljišta i sadnju arpadžika. Iz arpadžika crni luk se može ranije saditi u odnosu na direktnu sjetvu.

–  Kvalitetan, zdrav i kalibriran arpadžik  preduslov je uspješne proizvodnje.
–  Sadnja arpadžika: mehanizovana (sadilicama) ili ručna na ravno tlo  ili na gredice.
– Rastojanje  između redova je najčešće 30cm,   a u redu 7-10cm.
– Obično se sadi oko 500 – 800 kg/ha arpadžika, ali to zavisi od krupnoće lukovica i kvaliteta rada  sadilice.
– Ovako  posađen luk ranije niče i prije završava  vegetaciju (sredina jula).

Arpadžik – vrijeme za sadnju je kraj marta

Lukova muva je najopasnija štetočina luka u našim područjima, a po pravilu se javlja u vlažnim proljećima. Najopasnija je prva, proljećna generacija, koja napada još nerazvijene biljke.

Štete izaziva larva koja se unutar stabljike hrani njenim sadržajem. Na mjestima oštećenja razvijaju se gljive čađavice koje izazivaju truljenje biljaka. U polju se napad lukove muve može lako prepoznati: napadnute biljke počinju naglo venuti, listovi žute, središnji list se suši i lagano izvlači iz stabljike. Presječemo li uzdužno takvu biljku naći ćemo više larvi lukove muve. Kod jakog napada u jednoj biljci može biti i do 50 larvi. Međutim, dovoljna je samo jedna larva u mladoj stabljici luka da bi izazvala truljenje.

U našim klimatskim uslovima lukova muva ima 2-3 generacije godišnje. Prezimi kao lutka u zemljištu. Let počinje u drugoj polovini aprila i često se produžuje tokom prve polovine maja. Desetak dana nakon početka leta ženka polaže jaja između listova luka, na vrat korijena mladih biljčica, na sam arpadžik ili na zemlju u neposrednoj blizini luka, u gomilicama od 5-12 komada. Za nekoliko dana ženka položi 50-100 jaja. Nedelju dana nakon polaganja jaja izlaze larve koje se odmah ubušuju u mlade stabljike luka gde se intenzivno hrane. Usljed toga lišće žuti, vene i suši se. Na mlađim biljkama štete su veće.

Nakon 15-20 dana intenzivne ishrane larva se izvlači iz biljke i učauri u zemljištu ili čak u lukovici. Stadijum lutke traje 2 nedelje nakon čega izleće odrasla muva druge generacije čije larve prave manje štete jer je luk već dobro razvijen. Druga generacija lukove muve može napraviti veće štete na praziluku.

Zaštita luka

Za zaštitu luka preporučamo zemljišne insekticide. U zavisnosti od izbora insekticida različite su i količine primjene. Ako ova metoda nije korištena, sigurno će se larva lukove muve ubušiti u list. U slučaju da je larva lukove muve već unutar lista moguće je suzbiti prskanjem određenim insekticidima uz dodatak okvašivača zbog voštane prevlake.

Riječ je o sistemičnim insekticidina koji nakon prskanja sokom ulaze u unutrašnjost lista i time uništavaju larvu. Prilikom ovakvog načina zaštite treba svakako voditi računa o karenci.

PROČITAJTE:

Lukova muva: Porastom temperature prijeti najopasnija štetočina luka

Lukova muva – štetnost i suzbijanje

Izvor: PSSS

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI