Četvrtak, 30 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoApril je pravo vrijeme za sadnju i sjetvu ovog povrća i cvijeća

April je pravo vrijeme za sadnju i sjetvu ovog povrća i cvijeća

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

April je mjesec kada se zemlja polako zagrijeva i kada se sadi i sije većina povrtarskih kultura u baštama. Takođe, može da se posije i cvijeće, a ovo je naš prijedlog.

Nekada je mart bio prevrtljiv mjesec, a dobro poznata baba Marta bila je simbol nepredvidivih meteoroloških prilika, iznenadnog minusa, mraza, pa čak i snijega. Međutim, svedoci smo da se upravo ovakve oscilacije temperatura i varljive prirode dešavaju u prvoj polovini aprila, kada tokom noći temperatura naglo pada, nekada spuštajući se i ispod nule.

Zato je važno na početku istaći da biljke treba saditi na otvoreno kada prođe opasnost od mraza. Na početku aprila (kada vreme to dozvoli) može da se završi sadnja luka, graška, šargarepe, salate i praziluka. Takođe, mogu da se rasade kupus, karfiol, blitva i keleraba.

U drugoj dekadi aprila treba da se posadi krompir, cvekla, celer, špargla i kukuruz šećerac. Ukoliko želite da probate nešto novo, predlažemo uzgoj krompira pod slamom. Izuzetno je lako i jednostavno. U prvoj ili drugoj polovini aprila može se sijati boranija. Pasulj se može posijati u ovom periodu ili krajem aprila (zavisno od vremenskih prilika). U zatvorenom prostoru radi se pikiranje rasada paprike, paradajza i plavog patlidžana.

Poslednja nedelja aprila rezervisana je za direktnu sjetvu paradajza, paprike. Ona ima niz prednosti, ali glavni je razvoj jakog korijena, što smanjuje potrebu za kasnijim navodnjavanjem (zalivanjem). Takođe, mogu da se poseju pasulj i tikvice.

Sadnja cvijeća u aprilu

Cvijeće je neophodno u svakoj bašti., a april je pravi mjesec za sadnju lukovica. Ukoliko posadite gladiole krajem aprila nagradiće vas cvjetanjem od juna do septembra.

Osim što uljepšava baštu, određene vrste cvijeća imaju ulogu zaštitnika primarnih povrtarskih kultura. Na primjer, kadifica se može posejati u aprilu, lako se gaji, a odbija nematode. Ne treba zaboraviti ni predivni dragoljub koji se može sijejati u aprilu i maju. Osim što je izuzetno dekorativan, veoma je važan zaštitnik povrća u bašti, a pritom je i jestiv.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI