Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneŽivinarstvoKako se koristi krompir u ishrani živine

Kako se koristi krompir u ishrani živine

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Korjenasta, krtolasta i druga stočna hrana se odlikuje velikim sadržajem vode (često i preko 80%), zbog čega su male i hranljive vrijednosti. Međutim kao dodatak uz koncenrate vrlo su korisna, jer povoljno utiču na varenje i apetiti živine, pored toga pojedina hraniva sadrže i neke neophodne vitamine.

Krompr u ishrani živine

Od krtolastih hraniva za živinu najčešće se upotrebljava krompir, svjež, obaren ili osušen. Krompir je bogat lako svarljivim ugljenim hidratima (skrob), ali je siromašan proteinima i mineralnim materijama. Ukupna hranljiva vrijednost mu je mala zbog velikog sadržaja vode (oko 75%).

Živini se najčešće daje obaren i zgnječen u smješi sa prekrupom, brašnom ili mlinskim otpacima žita. Kokoškama se daje 50 g barenog krompira po grlu dnevno, a ćurkama, plovkama i guskama i po 60-75 g.

Osušen krompir ima veću hranljivu vrijednost od sirovog i duže se čuva. Upotrebljava se u količini do 50% od težine obroka suve smješe.

Korjenasta hraniva

Od korjenastih hraniva za ishranu živine može se upotrebljavati stočna repa, šećerna repa, mrkva i dr., u sirovom stanju ili obarene, u smješi sa koncentratima.

Kao dodatak ishrani mogu se upotrebljavati i razna druga sočna i zelena hraniva, kao što su tikvice, tikve, paradajz i dr.

Izvor: agrosavjet.com/Inž. Mihailo Krstić

PROČITAJTE:

Oboljenja živine uslijed nedostatka vitamina (avitaminoza)

Koji su to nedostaci kukuruza u ishrani živine?

Nadoknadite nedostatak minerala kod živine uz pomoć ovih dodataka ishrani

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI