Nedjelja, 26 Juna, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoPriprema sadnica za sadnju i sadnja ORAHA

Priprema sadnica za sadnju i sadnja ORAHA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sadnja oraha – Najbolje je da se orah sadi u jesen jer se tako postiže bolji prijem sadnica i bolji porast u prvoj godini poslije sadnje.

Pripremanje sadnica

Preuzete sadnice se trape na parceli budućeg voćnjaka (na mjestu predviđenom za ekonomsko dvorište), pošto se podrazumijeva da je voćnjak do tog vremena ograđen pletenom žicom. U trap se stavljaju i mamci od kuvane pšenice zatrovane cinkfosfidom da poljski miševi ne bi glodali žile sadnica. Iz trapa se uzimaju manje količine sadnica, tj. onoliko koliko se za  1-2 sata može posaditi, da se žile ne bi isušivale.

Prije sadnje žile se oštrim makazama skrate na 20-25 cm, ako to nije urađeno u rasadniku. Makaze moraju biti oštre da bi presjek bio gladak. Neposredno pred sadnju korijen treba potopiti u 0,1% rastvor benomila, zemlje i goveđe balege.

Sadnja oraha

Sadnju obavljaju dva radnika. Prvo se oko 10 cm od centra jame i na njenoj južnoj strani pobije kolac uz koji se kasnije sadnica priveže da je vjetar, pogotvo praćen kišom, ne bi iskrivio (orah ima veliku lisnu masu, odnosno veliku udarnu površinu).

Stavljanje stajnjaka u jame

Kolac se pobija tako da uđe 10-20 cm u “zdravicu”. Pobodeno kolje mora biti u istom pravcu, što se postiže viziranjem. Ukoliko stajnjak unosimo i u jame, neposredno po kopanju jama on se raznosi i stavlja pored iskopane jame da bi se upotrebio prilikom sadnje. Jama se puni mješavinom zemlje i zgorelog stajnjaka. Otprilike 1/3 stajnjaka stavi se ispod korijena i prekrije zemljom.

Kada smo jamu popunili zemljom (uz dodatak stajnjaka) nešto više od polovine, jedan radnik stavlja sadnicu u rupu sa sjeverne strane koca tako da je tačno u istom pravcu s koljem i ostalim sadnicama toga reda (redovi se formiraju i u još dva pravca pošto se sadi u tjemenu ravnostranog trougla). Ovaj radnik drži sadnicu u vertikalnom položaju, a drugi je pomoću motike zagrće prvo zemljom, zatim preostalim stajnjakom i zemljom.

Ni stajnjak ni mineralna đubriva ne smiju biti direktno na žilama. Kada se korijenov sistem prekrije slojem os desetak centimetara, radnik koji drži sadnicu lagano je potresa da bi zemlja što bolje popunila prostor oko žila. Poslije toga se zemlja oko sadnice nagazi (radnik treba da nosi gumene čizme da đonom cipela ne bi povrijedio žile sadnice).  Doda se još zemlje i još jednom nagazi, zatim se, ako je jesen topla i suva, a zemlja nije dovoljno vlažna, zalije sa oko 10 l vode.

Poslije nekoliko sati (kada se voda sasvim upije) prigrne se preostala zemlja uz sadnicu, ali tako da se ne pravi činija oko nje jer će se to uraditi u proljeće pri kopnji.

Važnost dubine sadnje

Preduboko posađene sadnice kasnije prorode i slabije rađaju, a ako su plitko posađene, mogu se osušiti ukoliko se zbog suše isuši površinski sloj zemlje. Na lakom, pjeskovitom zemljištu voćke se sade 5-10 cm dublje zbog jačeg isušivanja površinskog sloja zemljišta.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Razmnožavanje oraha sjemenom

Za visoke prinose orah se mora đubriti – Evo i kako!

Zaštita oraha od mraza

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

blitva

Hladna salata od blitve za vrele dane koji stižu

Nije baš biljka ovog podneblja, ali se dobro primila i zauzela svoje mjesto i u našem jelovniku. Blitva je zdrava, ukusna, lako se gaji,...