Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPravilno i precizno postavljanje folije

Pravilno i precizno postavljanje folije

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Postavljanje folije predstavlja relativno jednostavan proces, a utrošak vremena je dosta manji u odnosu na druge materijale za pokrivanje zaštćenog prostora.

Postavljanje folije ne zahtijeva angažovanje većeg broja radnika niti bilo kakvih mašina, a kao njihova mana navodi se vijek trajanja, tako da je učestalost zamjene folije uslovljena njenim kvalitetom.

Izračunavanje potrebnih dimenzija

Proračun potrebnih dimenzija folijeje bitan jer olakšava i ubrzava njeno postavljanje. Širina folije za visoke tunele izračunava se na osnovu raspona krova. Tako, npr. ako je raspon krova manji od 8 m,, na dužina luka dodaje se 1 m, dok se na raspon krova koji je veći od 8 m, dodaje 1,5 m.

Dužina folije izračunava se tako što se na dužini krova dodaje 5 m. Dužina dijelova koji se preklapaju (“zavjesa”), koji se formiraju prilikom spajanja vertikalnih, kosih ili lučnih elemenata objekta, kao i postavljanje dvostruke folije iznosi 60 cm po širini i dužini folije.

Prije postavljanja folije treba pripremiti noseću konstrukciju. To podrazumijeva zamjenu svih oštećenih i slomljenih elemenata, a obavezno treba obaviti zaštitu metalnih i drvenih dijelova bijelom akrilnom bojom, kao i čišćenje oluka. Sve oštre ivice ili elementi koji nisu u ravni moraju biti obloženi da ne bi došlo do oštećenja folije na tim mjestima. Za ovo se upotrebljavaju specijalne samoljepljive trake koje efikasno razdvajaju oštre elemente konstrukcije plastenika i foliju.

Pokrivanje sa dvije folije

Pokrivanje visokih tunela i plastenika može biti i sa dvije folije između kojih vlada atmosferski natpritisak. Kod prekrivanja sa dvije folije, spoljašnja folija je istih karakteristika kao kod pokrivanja jednom folijom, dok je unutrašnja folija debljine od 50 do 100 nm i treba da sadrži aditiv protiv kapanja.

Najbolje je koristiti dvije folije debljine 200 nm, između kojih vlada natpritisak. Ovo znatno doprinosi stabilnosti cijelog objekta i uštedi toplotne energije, ali dolazi do smanjenja propustljivosti za svjetlost.

Natpritisak između folija je važan koliko zbog toplotnog efekta, toliko i zbog trajnosti folije.  U zimskom periodu natpritisak između folija treba da bude veći (0,6 bar) nego u ljetnom periodu (0,4 bar). U slučaju  mehaničkog oštećenja folije, moraju se očistiti i popraviti oštećenja posebnom ljepljivom trakom.

Proizvođači često unutrašnju foliju postavljaju bez dodatne ramske konstrukcije. Bolje rješenje predstavlja postavljanje postavljanje dodatne ramske konstrukcije i za unutrašnju foliju jer se jedino tako kvalitetno može riješiti problem kapanja. Ako se postavlja dodatna  ramska konstrukcija za unutrašnju foliju, onda se najčešće koristi i unutrašnja folija istih karakteristika kao i spoljašnja.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Na šta obratiti PAŽNJU prilikom izbora FOLIJA za pokrivanje PLASTENIKA?

Šta je AGRIL folija i kako se koristi za zaštitu biljaka?

Termička sterilizacija tla u plastenicima/staklenicima

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI