Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinKućni ljubimciKoliko često treba da hranimo mačku?

Koliko često treba da hranimo mačku?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Imate mačku koja uvijek deluje kao da je gladna? Novo istraživanje Univerziteta u Guelfu sugeriše da bi možda najbolje bilo da smanjite količinu hrane koju dajete vašoj ljubimici, a ne da je povećate.

Stručnjaci za ishranu životinja sa Veterinarskog i Poljoprivrednog fakulteta u Ontariju otkrili su da davanje mački jednog velikog obroka dnevno može pomoći u kontroli gladi bolje nego hranjenje mace nekoliko puta dnevno.

Istraživanje objavljeno u časopisu Plos one pokazalo je da su mačke koje su imale jedan obrok dnevno bile zadovoljnije, što bi moglo rezultirati ređim moljenjem za hranu.

Rezultati takođe sugerišu da bi smanjenje učestalosti hranjenja moglo da pomogne u smanjenju rizika od gojaznosti, jer se tako kontroliše apetit mačaka i potencijalno se one navikavaju da jedu manje. Ovo je važno otkriće, s obzirom na to da je gojaznost najčešći problem koji pogađa mačke.

“Ova otkrića mogu iznenaditi veterinarsku zajednicu i mnoge vlasnike mačaka kojima je rečeno da je njihovom ljubimcu potrebno nekoliko manjih obroka dnevno”, rekla je koautorka studije prof. Adroni Verbruge, veterinarka sa Odeljenja za kliničke studije, specijalizovana za praćenje ishrane životinja.

Prethodna istraživanja su ispitivala efekte učestalosti obroka na ponašanje mačaka, ali ova studija je prva koja je koristila sveobuhvatan pristup, analizirajući efekte na hormone koji suzbijaju apetit, fizičku aktivnost, potrošnju energije i upotrebu izvora energije, rekla je koautorka prof. Kejt Šoveler, stručnjak za ishranu životinja.

“Nije bilo dobrog istraživanja koje bi podržalo pristup ‘nekoliko obroka dnevno’, kojim se mnogi vlasnici vode, pa smo želeli da trenutne preporuke podržimo nekim realnim podacima o hranjenju kako bismo bili sigurni da su odgovarajuće za mačke”, rekla je ona.

U istraživanju je učestvovalo osam zatvorenih mačaka zdrave težine, mlađih od pet godina. Svaka mačka je bila izložena i jednom i drugom režimu hranjenja tokom tri nedjelje, pri čemu je u jednom obroku ili u četiri obroka macama davana ista hrana i ista količina hrane. Neke mačke su hranjene samo ujutro, dok su druge hranjene istom količinom hrane u četiri manja obroka.

Monitori aktivnosti su bili postavljeni na amove koje su mace nosile, kako bi se mjerila njihova fizička aktivnost. Unos hrane bilježen je svakodnevno, a tjelesna težina se mjerila nedjeljno. Istraživači su takođe mjerili metabolizam mačaka iz daha i krvi.

Fizička aktivnost je bila veća kod mačaka koje su hranjene četiri puta dnevno, ali ukupna potrošnja energije bila je slična između dvije grupe. Težina mačaka u obe grupe nije se mijenjala tokom perioda ispitivanja, bez obzira na raspored hranjenja. Mačke koje su jele samo jednom dnevno imale su viši nivo tri glavna hormona koja regulišu apetit nakon obroka, što sugeriše da su bile zadovoljnije.

Ove mačke su takođe pokazale niži koeficijent disanja natašte, što sugeriše da sagorijevaju masne zalihe, što je ključno za održavanje odgovarajuće tjelesne mase. Mačke koje su jele samo jedan obrok dnevno takođe su imale veći procenat aminokiselina u krvi, što znači da im je bilo dostupno više proteina za izgradnju mišića i drugih važnih proteina.

Ovo je važno s obzirom na to da mnoge mačke sa starenjem gube mišićnu masu, što je stanje poznato kao sarkopenija.

“Fiziološki, logično je da bi hranjenje samo jednom dnevno imalo koristi”, rekla je prof. Šoveler.

“Kada pogledate istraživanja na ljudima, imamo prilično jake dokazi da postoje pozitivni zdravstveni efekti periodičnog posta i veće sitosti”, prenosi Petmagazine.

Izvor: b92

PROČITAJTE:

Zanimljivosti o mačkama – Zbog čega su mačke posebne?

Kako naučiti “razgovarati” sa životinjama – Uz malo vježbe, usvojićete tu vještinu

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI