Utorak, 30 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaVeoma efikasan prirodni lijek za osteoporozu

Veoma efikasan prirodni lijek za osteoporozu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Osteoporoza je bolest koštanog sistema koju karakteriše propadanje koštanog tkiva. Zbog gubitka organskih i mineralnih materija smanjuje se koštana masa, što uzrokuje slabost, krhkost i lomljivost kostiju. U nastavku saznajte kako spriječiti ovo stanje i koji je prirodni lijek za jačanje kostiju, tj. najbolji lijek za osteoporozu.

Najbolji lijek za osteoporozu – 4 pomoćnika iz prirode

Biljni lijekovi smatraju se prirodnom alternativom lijekovima za osteoporozu. Ove biljke sadrže spojeve za jačanje kostiju koji mogu poboljšati izgradnju koštane tvari, pa se za svaku od njih može reći da je najbolji prirodni lijek za osteoporozu.

Kurkuma

Kurkuma (lat. Curcuma longa) je žuti korijen koji pripada porodici đumbira (lat. Zingiberaceae) i porijeklom je iz Južne Azije. Njeza protivupalna i antimikrobna svojstva čine je važnim tradicionalnim lijekom kineske i ayurvedske medicine u posljednjih 4.000 godina.

Moderna medicina je potvrdila da kurkumin, aktivni sastojak kurkume, djeluje odlično kao lijek za bolne zglobove i krhke kosti. Uzimanje dodataka kurkumina tokom šest mjeseci jača kosti i povećava njihovu gustoću i fleksibilnost, pa se u prirodnoj medicini preporučuje kao najbolji lijek za osteoporozu.

Pročitajte: Napravite sami kurkumu u prahu

Crvena djetelina

Crvena djetelina (lat. Trifolium pratense) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice mahunarki. U narodnoj medicini se koristi kao dopunski tretman za simptome menopauze, kao što su talasi vrućine i bolovi u kostima. Moderna istraživanja su pokazala da dnevno uzimanje crvene djeteline tokom šest mjeseci povećava mineralnu gustoću kostiju i zdravlje žene u postmenopauzi.

Ova biljka sadrži spojeve slične estrogenu, a brojne su studije pokazale da preparati od crvene djeteline mogu povećati nivo estradiola kod žena u menopauzi. Budući da prirodni estrogen može pomoći u zaštiti kostiju, alternativna medicina preporučuje crvenu djetelinu kao prirodni lijek za osteoporozu.

Preslica

Preslica (lat. Equisetum arvense) je vrlo cijenjena biljka u narodnoj medicini. Kroz istoriju su njenu ljekovitu moć koristili mnogi narodi, pa tako i poznati rimski ljekar Galen. U holističkoj medicini preslica se preporučuje kao prirodni lijek za jačanje kostiju i liječenje osteoporoze. Bogata je antioksidansima kao što su kvercetin, oleanolna kiselina i ursolna kiselina. Ovi spojevi mogu poboljšati nivo kalcijuma i podstaknuti rast kostiju.

Preslica takođe sadrži spoj silicijumov dioksid. Silicijum u preslici pomaže kod gubitka koštane mase stimulirajući regeneraciju kostiju. Preparati napravljeni od silicijumov dioksida povezani su s poboljšanom mineralnom gustoćom i čvrstoćom kostiju.

Pročitajte: Poljska preslica – Ljekovitost i upotreba

Lijek starih Grka protiv osteoporoze

Iako se smatra da je osteoporoza danas jedna od vodećih bolesti modernog čovjeka, za nju su znali i stari Grci. Njihov drevni recept sadrži hranjive namirnice bogate mineralima koji pogoduju zdravlju i gustoći koštanog sistema. Ovaj lijek se koristi kako bi se spriječio ili usporio proces osteoporoze.

Sastojci:
  • 10 supenih kašika sjemenki lana
  • 5 supenih kašika sjemenki suncokreta
  • 5 supenih kašika sjemenki bundeve
  • 5 supenih kašika sjemenki sezama
  • 5 supenih kašika zrna pšenice
  • 3 supene kašike grožđica
  • 1 kg organskog livadskog meda.
Priprema
  1. Sameljite sjemenke, zrna pšenice i grožđice u mlincu za kavu ili blenderu.
  2. Sve sastojke dobro pomiješate sa medom i spremite u čistu teglu.

Uzimajte jednu supenu kašiku ovog lijeka, 2 puta dnevno, ujutru natašte i prije ručka.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu su preporuke preventivnog karaktera za vođenje zdravog načina života. Ukoliko imate neki zdravstveni problem prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI