Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKako sačuvati RUZMARIN i ostale nježne vrste TOKOM ZIME?

Kako sačuvati RUZMARIN i ostale nježne vrste TOKOM ZIME?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pripremiti začinsko bilje za zimu nije lak zadatak zato što svako začinsko bilje različito podnosi hladnoću. Neke višegodišnje biljke će prezimiti sa minimalnom zaštitom, dok one nježnije možda neće preživjeti prvi mraz. Ovdje možete saznati kako možete da im pomognete.

Postoje 4 osnovne stvari o kojima treba voditi računa: prihrana, zalivanje, orezivanje i malčiranje.

Prihrana

Nikada ne prihranjujte začinsko bilje nakon avgusta. Kasna prihrana zapravo stimuliše biljke da daju mlade izdanke koji nikako ne mogu preživjeti zimu.

Zalivanje

Zalivajte biljke tokom kasnog ljeta i jeseni jer su one pod uticajem suše osjetljive na oštećenja hladnim vremenom. Ukoliko zima bude suva, biljke imaju koristi od povremenog navodnjavanja, naravno, kada zemlja nije smrznuta.

Pročitajte: Sve o ruzmarinu na jednom mjestu

Orezivanje i malčiranje

Mnoge višegodišnje začinske biljke uspješno podnose niske temperature, kao što su metvica, matičnjak, origano, lavanda. Za većinu klimatskih uslova ovim biljkama je potrebno dobro orezivanje, do visine od 10 cm.

Međutim, čak i ove biljke imaju koristi od sloja malča. Nanesite 5-6 cm prirodnog malča, kao što je isitnjeno lišće, slama, kore od drveća. Pojedini stručnjaci savjetuju da se malčiranje ne primjenjuje prije prvog izmrzavanja zemlje jer to može imati kontra efekat na biljke. Malč obavezno uklonite na proljeće.

Pojedinim vrstama višegodišnjih biljaka, kao što su ruzmarin i lovor potrebno je još malo dodatne pomoći kako bi preživjeli zimsku hladnoću. Biljke je potrebno orezati gotovo do zemlje nakon prvog jakog mraza, zatim prekriti ih zemljom, a zemlju pokriti malčem. Takođe, možete dodati sloj od zimzelenih grmova koje ste orezali u jesen i oni će zaštiti biljke od oštre zime.

Pročitajte: Improvizovani plastenici za lavandu i ruzmarin

Jednogodišnje biljke poput kopra i korijandera opstaju samo tokom jedne sezone, a prvi mraz će ih ubiti. Oko njih ne možete ništa učiniti ali bar možete ukloniti mrtve biljke iz zemlje ili saksije i očistiti saksije ili zemlju gdje su bili. U suprotnom ostavljate idealno sklonište za štetočine koje će doći na proljeće.

Ako ste se zabrinuli da nježne višegodišnje začinske biljke neće preživjeti zimu, treba da znate da mnoge od njih mogu jako dobro uspjeti u zatvorenom prostoru. Na primjer, na jesen možete da posadite peršun ili bosiljak, a onda na proljeće da ih presadite na otvoreno. Tako ćete moći da koristite svježi začin tokom cijele godine.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI