Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaNapravite sami kurkumu u prahu

Napravite sami kurkumu u prahu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kurkuma u prahu koju možete kupiti u prodavnici sadrži mnogo aditiva, vještačkih boja i ukusa koji u potpunosti mijenjaju njenu prirodnu aromu. Ako imate gdje da kupite svježi korijen kurkume možete sami napraviti kukrkumu u prahu i to pomoću naših savjeta.

Krajem ljeta, širom Indije se kurkuma priprema, suši i melje za zimu jer je to kod njih jedan od najviše korištenih začina. Ako u gradu u kome živite možete kupiti svježi korijen kurkume onda i vi možete spremiti prah za ovu zimu. Naravno ukoliko volite ukus i miris ovog jedinstvenog začina.

Pročitajte: Mješavina meda i kurkume moćan lijek iz prirode

Kupovina

U cijeloj ovoj priči najvažnije je da znate odabrati pravi kvaliteten plod. Prah možete napraviti od svježeg i od sušenog korijena. Kad je u pitanju svježi korijen, njegov rok trajanja je veoma kratak i čim ga kupite morate ga pripremati (sušiti i mljeti), a proces će biti nešto duži zato vam je naša preporuka da prah pravite od sušenog korijena kurkume. Čak i ako je prethodno sušen, ukoliko korijen nije hrskav nećete dobiti dobar prah koji će se brzo pokvariti.

Kupujte kurkumu organskog porijekla glatke kore koja na sebi nema tragove plijesni.

Pročitajte: Primjena kurkume kod raznih tegoba

Priprema i sušenje

Kurkuma bi trebalo da se suši na direktnoj sunčevoj svjetlosti i to tako da je prije sušenja isiječete na manje komade poslažete na tanjire i ostavite na suncu da se suši. Korijen treba da se osuši tako da bude u potpunosti hrskav bez ikakvih tragova tečnosti u suprotnom će se brzo pokvariti.

Nakon što se korijen osušio od njega ćete lako napraviti prah tako što ćete ga jednostavno samljeti u mlincu za kafu, zatim ga prosijte pa sameljite još jednom da dobijete sitan prah. Korijen je neophodno mljeti odmah nakon sušenja dok je još hrskav.

Nakon što ste korijen pretvrili u prah istresite ga na tanjir u tankom sloju i ostavite da se ohladi, a zatim ga spremite u staklenu teglicu sa hermetičkim poklopcem.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI