Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljePoljska preslica - Ljekovitost i upotreba

Poljska preslica – Ljekovitost i upotreba

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Poljska preslica je u službenoj kliničkoj fitoterapiji odobrena za mokraćne tegobe, kod upala mokraćnih puteva, poput upale mokraćnog mjehura, te kao pomoćna terapija manjih kamenaca bubrega i mokraćnog mjehura.

Botanički podaci

Poljska preslica (Equisetum arvense L.) pripada vrlo staroj, ali evolucijski slijepoj grani papratnjača. Ona je trajna zeljasta biljka s podzemnim puzećim podankom, iz kojeg u proljeće niču smeđe do žute, 10 do 20 cm visoke fertilne (plodne) stabljike, koje na vrhu nose sporangije združene u strobilus. Nakon njih, potkraj proljeća niču zelene sterilne stabljike. One u pršljenima nose nekoliko bočnih ogranaka, takođe člankovite građe. Listovi stabljike i bočnih ogranaka vrlo su mali i neupadljivi, srasli u rukavce koji izrastaju iz koljenca. Sterilna biljka usko je piramidalna i visoka do 50 cm. Poljska preslica proširena je po Evropi, Sjevernoj Americi i Aziji. Čvrstoću biljci daju kristali silicijeva dioksida, kojeg u ukupnoj masi osušene biljke ima 5 do 10 posto.

Dijelovi biljke koji se koriste

U medicini se koristi zeleni, sterilni oblik biljke, a smeđi, fertilni se ne koristi. Ljekovit je cijeli nadzemni dio (zelen) biljke.

Hemijski sastav

Biljka sadrži oko 10 posto silicija, a dvije trećine tog silicija je silicijeva kiselina. Ostali spojevi su različiti silikati koji su topivi u vodi. Flavonoidi su jedni od aktivnih spojeva u biljci. Europski oblici uglavnom sadrže spojeve kvercetina, a azijski spojeve luteolina. Od drugih spojeva, karakteristični su derivati kavene kiseline te neuobičajene kiseline poput ekvizetolične. Zanimljivo, biljka sadrži vrlo malene količine alkaloida nikotina, inače karakteristična za duhan.

Indikacije

Biljka je u službenoj kliničkoj fitoterapiji odobrena za mokraćne tegobe, kod upala mokraćnih puteva, poput upale mokraćnog mjehura, te kao pomoćna terapija manjih kamenaca bubrega i mokraćnog mjehura. Blago diuretičko djelovanje opravdalo je i korištenje ove biljke kod edema (oteknuća) nogu. Smatra se da su za taj učinak najodgovorniji flavonoidi i derivati kafene i hidroksicimetne kiseline. Stoga poljska preslica ulazi u brojne čajne smjese koje se koriste kod tegoba s mokraćnim sustavom, zajedno s medvjetkom, listom breze i zlatnicom.

Osim službeno odobrenog korištenja, biljka se nekoć tradicionalno koristila, zajedno s plućnjakom, za liječenje tuberkuloze. Korištenje ove biljke kod tuberkuloze temeljeno je na starom vjerovanju kako silicijevi spojevi pogoduju aktivnosti imunog sistema pluća. Danas se smatra kako je takva uporaba zastarjela i nije utemeljena u nauci.

Kao remineralizacijska biljka našla je svoje mjesto u modernoj fitoterapiji kod tegoba kao što je osteoporoza. Premda za tu indikaciju nije klinički odobrena, njena upotreba pokazala se blagotvornom kod te bolesti modernog doba. Za potpun učinak kombinira se s biljkama bogatim kalcijumom (sjemenke susama, rogač) tokom dužeg razoblja (nekoliko mjeseci terapije). No, za tretman osteoporoze preferiraju se pripravci biljke koji imaju najveći mogući nivo u vodi topivih silicijevih spojeva, kao što je SIPF ekstrakt.

Zanimljivo, pripravci poljske preslice koriste se kod krhke kose, zrele i stanjene kože te lomljivih noktiju. U tu svrhu često se kombinira s pripravcima lista koprive. Katkad se vodeni pripravci preslice koriste kao oblozi za njegu kože i zacjeljivanje manjih rana, premda je danas takva uporaba u nas gotovo potpuno zaboravljena.

Način primjene i doze

Vodeni pripravci

Premda se većina čajeva zelenih dijelova biljaka spravlja kao infuz, odnosno potapanjem biljnog materijala kipućom vodom, od poljske preslice spravlja se isključivo dekokt, odnosno pripravak dobijen kuvanjem u vodi. Razlog tome je u silicijem bogatoj strukturi biljnog materijala, koji se tek kuvanjem otapa u vodi. Dva do četiri grama kuva se pet minuta u 250 mL ključale vode, a zatim se makne s vatre i ostavi stajati još 10 do 15 minuta. Procijedi se i doza popije uvijek svježa i topla, između obroka. Takva doza spravlja se tri puta dnevno. To znači da dnevna doza iznosi 6 do 12 grama biljke na dan.

Prema nekim autorima, može se spravljati macerat biljke u mlakoj vodi – 8 grama biljke ostavi se stajati u 6 do 8 dcl mlake vode preko noći (10 do 12 sati). Takva otopina procijedi se i razdijeli u tri manje doze koje se uzimaju između obroka.

Tinktura

Spravlja se u visokopostotnom etanolu, obično 70-postotnom. 2 mL takve tinkture uzima se tri puta dnevno u 1 do 2 dcl vode.

Suvi ekstrakti

Normirani su na količinu biljke iz koje se dobija suvi ekstrakt. Na primjer, na zapadnoevropskom tržištu postoje kapsule sa 250 mg suvog ekstrakta dobijenog sušenjem tinkture biljke. Kod nas takvi pripravci nisu uobičajeni.

SIPF ekstrakt (integralna suspenzija ljekovitog bilja) koji se nalazi na tržištu jedan je od najboljih pripravka zbog visoke razine silicijevih spojeva i flavonoida. Uzima se u dozi od 3 mL u 100 – 200 mL vode, dva do tri puta dnevno.

Terapija kod urinarnih tegoba traje u prosjeku dvije do tri sedmice, nezavisno od poboljšanja stanja. Poljska preslica je biljka pogodna za podsticanje oporavka mokraćnog sistema od infekcija, i to nakon kraće upotrebe medvjetke.  Terapija drugih bolesti, kao što je osteoporoza, traje nekoliko mjeseci, nakon koje se napravi stanka od nekoliko sedmica. Prije terapije obvezno se konsultirajte s fitoaromaterapeutom i ljekarom.

Kontraindikacije i nuspojave

Mnogo je strahova vezano uz upotrebu poljske preslice. Neki autori izriču velik strah zbog mogućeg iritativnog djelovanja na bubrege, a neki navode kako poljska preslica izaziva manjak nekih vitamina B kompleksa. Moderna klinička fitoterapija smatra poljsku preslicu posve sigurnom biljkom. Kao i svaka druga biljka koja djeluje diuretički, ne smije se koristiti kod glomerulonefritisa i težih oštećenja bubrega. Najvjerojatnije je pogoršanje stanja tijekom uzimanja poljske preslice u takvim bolestima nagnalo autore, sasvim pogrešno, da uopšteno upozoravaju o “iritativnom” djelovanju na bubrege.

Katkad dolazi do opasne zamjene poljske preslice s vrstom Equisetum palustre. Premda je znalci lako razlikuju od poljske preslice, ipak treba paziti od koga kupujete biljku. Navedena vrsta otrovna je zbog sadržaja alkaloida kao što su palustrin i spermidin.

Napomena: 

Prirodni lijekovi na našem portalu su preporuke preventivnog karaktera za vođenje zdravog načina života. Ukoliko imate neki zdravstveni problem prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja.

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI