Subota, 27 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneŽivinarstvoZašto koke kljucaju perje i kako to spriječiti

Zašto koke kljucaju perje i kako to spriječiti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kljucanje perja i kljucanje prstiju javlja se i kod mladih i kod starijih grla.  Karakteristična je pojava kod živine koja se gaji u zatvorenom i uskom prostoru, kao, npr. kod pilića u brojlerskom tovu.

Uzroci su, uglavnom, iste prirode kao i oni koji dovode do jedenja jaja. Prenatrpanost, vještački uslovi u kojima se gaji živina u najintenzivnijoj proizvodnji, a naročito nedostatak kretanja, sve to izaziva nervozu, naročito kod mladih grla u porastu.

Nervozu još više povećava jaka, naročito direktna sunčeva svjetlost, zatim razni paraziti, kao što su kokošije vaši, buve, krpelji i drugi. U takvim uslovima lako dolazi do tako štetne pojave kao što je kljucanje perja.

Grla kljucaju sopstveno perje ili perje drugih grla, lome ga, čupaju i ozljeđuju kožu, ponekad do te mjere da je ona prekrivena ranama i krastama. Neposredan povod za kljucanje perja može da bude i neka ozljeda na tijelu, kao i nesnosan svrab kože izazvan parazitima.

Kako spriječiti kljucanje perja

Da bi se spriječila ova pojava treba nastojati da živina kroz hranu (u dovoljnoj mjeri i u pravilnom odnosu) dobija sve hranljive sastojke. Važno je obogatiti hranu kalcijumom, vitaminima i mineralima, zatim da se živina u stajama ne pretrpava iznad dozvoljene granice. Razumije se, uopšte se ne smije dozvoliti da živina ima parazite, njih moramo radikalno suzbijati.

Isto tako je od značaja da se za intenzivnu proizvodnju biraju rase mirnijeg temperamenta, jer one lakše podnose neprirodne uslove gajenja.

Radi spječavanja pojave kljucanja perja i uopšte kanibalizma. U mnogim zemljama se pilićima za tov brojlera odrezuje vrh gornjeg kljuna.

Pored toga, praktikuje se da se u tovilištima bijela svjetlost zamjenjuje crvenom (crveni prozori i sijalice), koja djeluje umirujuće na živinu, tako da rijetko dolazi do pojave kanibalizma.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Zašto kokoške jedu svoja jaja i kako to da spriječite

Kako nasaditi kokošku – Ovako su se nekada proizvodili pilići

Ove trikove morate znati ako uzgajate kokoške u dvorištu!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI