Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaŠta je PLAVI SIR i zašto je toliko ZDRAV?

Šta je PLAVI SIR i zašto je toliko ZDRAV?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pitate se šta je plavi sir i da li on ima nekih korisnih efekata na naše zdravlje, ovaj članak će Vam dati odgovore na ova pitanja!

Šta je plavi sir?

Kao što samo ime kaže, plavi sir je plavo-zeleni buđavi sir. Plava buđ se vidi kao vene sira koje su tu zahvaljujući prisutnim bakterijama koje vremenom stare i tako utiču na njegove odlike i daju mu plavu nijansu.

Postoje mnoge vrste plavih sireva, poput gorgonzole, danablua, plavog stiltona, rokeforta, danskog ili njemačkog plavog… On nije prebogat kalorijama i prepun je raznih hranljivih materija koje su od esencijalnog značaja za ljudsko tijelo.

Prednosti plavog sira

Kao što smo rekli, plavi sir je koristan za naše zdravlje na nekoliko načina i dole smo naveli svega deset.

Zdravlje srca

Ubacivanje plavog sira u Vašu ishranu Vam može pomoći da smanjite rizik za pojavu kardiovaskularnih bolesti. Istraživanja su pokazala da ljudi koji redovno konzumiraju plave sireve imaju manji rizik za oboljevanje od ovih bolesti nego oni koji ih ne konzumiraju. Plavi sir takođe pomaže da snizite nivo holesterola i sprječava arterijska zapaljenja  i zgrušavanje krvi u arterijama i venama.

Suprostavlja se artritisu

Kako starimo pogađa nas sve više zdravstvenih tegoba, a jedna od njih je i zapaljenje zglobova. Plavi sir poseduje anti-inflamatorna svojstva koja nam pomažu da ublažimo zapaljenske procese u zglobovima i tako ublažimo i bolove uzrokovane artritisima. Plavi sir u isrhani smanjuje rizik za pojavu artritisa, ali takođe nam pomaže i da mu se suprostavimo.

Sprječava osteoporozu

Osteoporoza je stanje u kom kosti postaju tako slabe da se javljaju njihovi lomovi čak i pri najmanjim povredama, padovima pa i bez njih. Smatra se da je češća kod žena nego kod muškaraca. Plavi sir je pak dobar izvor kalcijuma koji je bitan za zdrave kosti. Oko 30 grama plavog sira ima oko 150 miligrama kalcijuma. Stoga konzumiranje ove vrste sira pomaže zdravlje kostiju i sprječava njihove bolesti poput osteoporoze.

Poboljšava pamćenje

Nutrijenti pristuni u plavom siru pomažu da poboljšamo pamćenje i da se sukobimo sa problemima vezanim za njega. Konzumiranje plavog sira poboljšava funkcionisanje moždanih ćelija. I zato, ubacite ga u ishranu djece kako bi bolje učila!

Izvor fosfora

Plavi sir je odličan izbor fosfora. Ovaj mineral je jako bitan za kosti i zube. Njegov nedostatak može voditi problemima kostiju poput rahitisa. Osim što će kosti i zubi biti zdraviji, fosfor takođe pomaže i vrlo dug niz različitih tjelesnih funkcija!

Mliječni proteini

Plavi sir sadrži mliječne proteine, pa oni koji ne mogu da piju mlijeko kao takvo uslijed laktozne intolerancije mogu se okrenuti plavom siru kako bi do njih došli.

Zdravlje zuba

Jedna od ređe pominjanih prednosti plavog sira. On je sjajan za naše zube. Prisustvo veće količine kalcijuma ga čini odličnim za njih. Njegovim konzumiranjem sprječavamo pojavu i dentalnog plaka pored toga što jačamo zube, a oboje nas nadalje štite od karijesa.

Jača imunološki sistem

Istraživanja su pokazala da unos plavog sira jača imunološki sistem. Plavi sir nam obezbijeđuje mnogo esencijalnih vitamina i minerala, među kojima su vitamin A, vitamin D, kalijum, natrijum i cink. Drugim riječima, može imati bitnu ulogu u sprječavanju bolesti protiv kojih je samo dovoljan i snažan imunološki sistem.

Anti-celulitno dejstvo

Plavi sir se ponaša i kao anti-celulitno sredstvo. Ovo je posledica sprječavanja taloženja masti u oblicima koji su odgovorni za pojavu celulita.

Protiv-upalno dejstvo

Zapaljenski procesi su veliki problem koji muči tijelo skoro svakog savremenog čovjeka, a ukoliko ih ignorišemo, mogu se pretvoriti u ozbiljnije pa čak i fatalne probleme. Plavi sir pokazuje anti-inflamatorno dejstvo. Stoga nam pomaže da se izborimo sa različitim inflamatornim stanjima u našim tijelima. Dakle, neka Vam postane dio redovne trpeze još dana i pozdravite se sa zapaljenjima!

Izvor: www.stylecraze.com

PROČITAJTE:

Mislite da ste kupili sir? Provjerite na deklaraciji

Kozji sir i sirutka su izvor zdravlja

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI